- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки медији: Русија демантовала гласине о слању стручњака за дезинформације у Берлин

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаУлаз у зграду амбасаде Русије у Берлину
Улаз у зграду амбасаде Русије у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Амбасада Русије у Берлину демантовала је информације немачког листа „Велт“ да је Русија наводно послала у Немачку „специјалисту за дезинформације“ у години избора за Бундестаг.
Лист је, позивајући се на сопствену истрагу, навео да је ове године, када се одржавају избори за Бундестаг, Русија наводно послала агента тајне службе да ради у амбасади у Немачкој, који је специјализован за „промовисање спољних интереса Русије и дезинформације“. Истовремено се у чланку налази и демантовање таквих гласина од стране руске дипломатске мисије.
„Амбасада Русије у Берлину је у одговору на захтев навела да је овај човек акредитован у складу са правилима“, пише лист. Како се наводи, у одговору на питање о „специјализацији“ запосленог, руска амбасада је саопштила да су то „псеудоинформације“ и „дивља смеса спекулација и фантазије“.
Почетком септембра портпаролка немачког министарства спољних послова Андреа Засе изјавила је да је, према неким „поузданим информацијама“, низ политичара у Немачкој добио је фишинг мејлове, иза којих наводно стоји руска страна. Засе је објаснила да би такви напади „могли да послуже као припрема за операције утицаја, као што су, на пример, кампање за дезинформације у вези са изборима за Бундестаг“ 26. септембра. Портпаролка није изнела никакве детаље о овим сајбер-нападима, истичући да је руска страна обавештена о ситуацији.
Генерално тужилаштво Немачке потврдило је 10. септембра да је почела истрага о сајбер-нападима иза којих стоји група „Гоустрајтер“ која је, према америчкој компанији за сајбер-безбедност „Фајер ај“, повезана са Русијом. Међутим, немачко тужилаштво одбило је да одговори на питања о повезаности овог случаја са Русијом, позивајући се на саопштење немачког Министарства спољних послова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала