- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачки милионери у страху — „беже“ у Швајцарску

© AFP 2023 / ARIS MESSINISНовчанице и кованице евра на мапи Европе
Новчанице и кованице евра на мапи Европе - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Могући заокрет Немачке улево на парламентарним изборима уплашио је милионере, који су почели да премештају имовину у Швајцарску, навели су банкари и правници специјализовани за порезе.
Како оцењују, уколико на власт дођу социјалдемократе (СДП), Левица и Зелена странка, на политички дневни ред могло би да се врати увођење пореза на богатство и повећање пореза на наследство.
„То је знак за узбуну за супербогате. Предузетничке породице су јако узнемирене“, рекао је за Ројтерс стручњак за пореско право са седиштем у Немачкој и разгранатим пословима у Швајцарској.
Пребацивање имовине у Швајцарску показало је да богати ту земљу и даље сматрају погодним местом за чување богатства, упркос настојањима владе да се реши имиџа сигурног уточишта за милијардере.
Ниједна земља нема више иностране имовине од Швајцарске, а у 2020. прилив је знатно увећан, сливајући се на рачуне великих банака попут „УБС-а“, „Креди Свиса“ и „Јулијуса Баера“.
Политичка стабилност Швајцарске посебно је на цени у периоду геополитичких напетости и страха од економских последица пандемије ковида 19.
Како се наводи, депозити немачких домаћинстава и компанија у банкама у Швајцарској порасли су у првом овогодишњем тромесечју за готово пет милијарди долара, на 37,5 милијарди долара, не рачунајући деонице, обвезнице и друге финансијске производе, показују подаци Банке за међународна поравнања.
Новији подаци нису доступни, али упућени кажу да се прилив наставља.
„Многи богаташи, нарочито предузетници, страхују да ће се Немачка ‘померити’ улево, какав год био изборни резултат“, изјавио је Флоријан Дирзелен, шеф за Европу компаније за управљање богатством „LGT Switzerland“.

Порез на имовину, траже се савети

СПД жели поново да уведе порез на богатство и повећа порез на наследство, док зелени, изгледни коалициони партнер, планирају више да опорезују ​​богатство. Обе странке планирају да повећају порез на доходак грађанима с највећим примањима, али порез на имовину донео би пуно више новца, рекао је порески адвокат.
Он је навео да је појачана потражњу за услугама саветовања, напомињући и да неки предузетници покушавају да се заштите новим улагањима преко фирми у Швајцарској или преносом имовине у фондацију у Лихтенштајну, пренео је „Јутарњи лист“.

Швајцарци деле податке

Сам трансфер готовине на рачун у швајцарској банци више не помаже, будући да Швајцарци, под огромним међународним притиском, сада деле податке о таквим рачунима са пореским властима матичних земаља клијената.
„Швајцарску као финансијски центар карактеришу стабилност, правна сигурност и висок ниво финансијских знања. Међутим, она не нуди никакву заштиту од утаје пореза“, рекао је портпарол управе за међународне финансије у министарству финансија.
Протеклих месеци се, према тврдњама неименованог локалног политичара, десетине богатих немачких предузетника распитивало за куће са ниским порезом у предграђима уз Циришко језеро.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала