- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Отац Петар Богдановић: Чудесна исцељења у манастиру Тумане /видео/

© Sputnik / СпутњикОтац Петар Богдановић и Марина Рајевић Савић
Отац Петар Богдановић и Марина Рајевић Савић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Одлика српског монаштва одувек је била неговање гостољубља и служења другоме. Прави домаћини у манастиру Тумане јесу светитељи, а ми, братија, ту смо у њиховој служби. Верни народ долази у манастир због светитеља, да се моли, тражи помоћ, да добија благодатну помоћ и сведочи о томе, каже протосинђел Петар Богдановић, сабрат манастира Тумане.
Овако отац Петар, гост емисије „Док анђели спавају“ говори о манастиру Тумане, средњевековној ходочасничкој светињи у којој се дешавају чудесна исцељења о којима сведоче многобројни верници.

Чудесна светиња – манастир Тумане

Према његовим речима, човека често нека мука и невоља натерају да дође у манастир и то није ништа ново, нити страно.
„Неко наше искуство је да је човеку најчешће данас потребно да га неко мало потапше и да му каже: 'Биће добро', и он је већ пола излечен. Али, мислим да одлазак у манастир Тумане људима даје енергију, емоцију, мир у души“, објашњава отац Петар.
У разговору са ауторком Марином Рајевић Савић, отац Петар говорио је о томе зашто је одабрао узвишен позив монаха, о братији манастира Тумане и обнови ове светиње која има изузетно богату традицију.
Верни народ, како каже, у редовима чека да уђе у манастир Тумане, а братија овог манастира уверила се да је наш народ суштински и дубоко побожан.
„Цркву често поистовећујемо са институцијом, али она је сасвим нешто друго, она је догађај, стално је у настајању и стварању, она је креативна, јер је и Бог наш такав. Црква је заједница љубави, нешто што је динамично, а не статично“, каже отац Петар.
Овај млади монах, један од осморице који чине братију манастира Тумане, рођен је у Мионици. Након Ваљевске гимназије уписао је Факултет за спорт и физичко васпитање у Београду. После треће године напушта студије и одлази у манастир Четереже, а замонашен је 2011. године. Православни Богословски факултет у Београду уписао је 2013. године и дипломирао 2018. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала