- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик најавио формирање војске Републике Српске

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Повући ћемо нашу сагласност из споразума о војсци, као и о Високом судском и тужилачком савету. Предложићемо и о томе ћемо одлучивати наредних дана да се кроз рушење Закона о војсци у року од неколико месеци формира Војска Републике Српске, изјавио је члан председништва БиХ Милорад Додик.
Све што је штетно по интересе Републике Српске морамо одбацити, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, коментаришући одлуке Уставног суда БиХ.
На Народној скупштини неопходно је, каже, постићи консензус који мора бити ригорозан и по питању одбијања одлука високог представника које нису у складу са Дејтонским споразумом, преноси РТРС.
"Ми ових дана пописујемо све што је урађено од стране високих представника или кроз наше споразуме и давање сагласности. Ми ћемо повући нашу сагласност из споразума о војсци, као и о ВСТС. Предложићемо и о томе ћемо одлучивати наредних дана да се кроз рушење Закона о војсци у року од неколико месеци формира Војска Републике Српске. То све имамо у складу са Уставом. Нема на свету места где се законом може срушити Устав, само покушавају нама да кажу да је то тако", рекао је Милорад Додик.
Истакао је да у Уставу БиХ пише да постоји Војска Републике Српске.
"Ми смо покушали са овим експериментом, то није ишло. Упорно говоримо да је та БиХ експеримент, очигледно су се или помирили са тим да је ово у реду или нас неозбиљно схватају", нагласио је Додик.
Пре неколико дана, Уставни суд БиХ утврдио је да поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ, односно оне одредбе у којима се наводи да су шуме на подручју тог ентитета власништво Републике Српске.
На основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за решавање питања државне имовине све док се то не реши одговарајућим законом на нивоу БиХ, изјавио је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.
Додик је поводом овакве одлуке Уставног суда БиХ одмах позвао све политичке партије из Републике Српске да се окупе и у Народној скупштини „пониште све што је изван Устава“.
„Позивам их да се окупимо у Народној скупштини РС и поништимо све што је изван Устава и да кажемо да хоћемо да прихватимо дејтонску БиХ и да нас не занима никакав Високи представник, поготово овај који се лажно представља и који би доносио неке одлуке“, казао је Додик.
Он је позвао грађане РС да „схвате озбиљност ситуације“.
„Не могу бриселске дипломате и сарајевска политика да нам праве земљу, јер у таквој БиХ ми нећемо да будемо“, истакао је он.
Посланик Демократског народног савеза (ДНС) у парламенту БиХ Ненад Нешић изјавио је да је нова одлука Уставног суда „скандалозна“, да доводи до нове ескалације односа у тој земљи и „још једном потврђују да је БиХ немогућа земља“.
„Уставни суд БиХ се показао као оружје и инструмент у рукама бошњачких политичара. Шуме Републике Српске припадају Српској. Република Српска не може да пристане на овакве захтеве и на овакве одлуке Уставног суда БиХ“, истакао је он, пренео је Н1.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала