- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Испоштована последња жеља вожда Ђорђа Стратимировића који је извојевао једну од најважнијих победа

© Tanjug / JADRANKA ILICПохрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића
Похрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
У Сремским Карловцима данас су уз највише војне почасти похрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.
Церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића почела је литургијом у Саборном храму у Сремским Карловцима, где су јуче пренети.
Опело и литургију предводио је епископ хвостански Јеремић Јустин са свештеницима, уз појање карловачких богослова, након чега су гардисти изнели ковчег са моштима вожда Стратимировића испред Саборног храма уз почасни поздрав, након чега је уследила литија кроз Сремске Карловце.
Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретари дошли су да одају почаст славном генералу у саборном храму, одакле ће после литургије бити одржана улицом Патријарха Раичића и пренос посмртних остатака до манастира Ваведења Пресвете Богородице после изношења посмртних остатака.
© Tanjug / JADRANKA ILICПохрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића
Похрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Похрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића
Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да вожд припада бесмртницима без којих је историја незамислива и садашњост не би била таква каква јесте. У свом говору подсетио је и на све оне који су дали немерљив допринос историји Војводине какву данас познајемо.
"У име покрајинске Владе и лично име желим да захвалим свим људима који су организовали повратак, нашој светој Цркви што је примила свог великог сина, породици што с поносом чува успомену на свог, а бићу слободан да кажем и нашег великог претка... Добродошао кући генерале Стратимировићу под небо своје Српске Војводине", поручио је Мировић.
"Милошћу божијом и вољом народном испунили смо аманет вожда Ђорђа Стратимировића. Он је данас овде пред нама и ми пред њим. Не могу, а да се не захвалим свима који су подржали да овај захтев буде испуњен", рекао је председник Одбора за похрањивање посмртних остатака Ђорђа Стратимировића, Александар Ђурђев.
Захвалио је свим државним званичницима, свештенству, као и свима другима који су учествовали на подршци.
"Господин Пастор ужива огроман углед код наших грађана, он је најзаслужнији данас што ми у нашем времену у којем живимо, радимо и обитавамо имамо сјајне пријатељске односе са суседном Мађарском. Вожд је морао да прође територију Аустрије и Мађарске која се са достојанством односила према његовим посмртним остацима" и позвао председника скупштине АПВ Иштвана Пастора да се и даље труди јер су Срби и Мађари у 21. веку потребнији једни другима него икада раније.
"Суза у очима породице Стратимировић јесте данас суза радосница. Суза радости и поноса што се испунила заповест нашег вожда да буде сахрањен у Сремским Карловцима где је он као политичка личност и потекао", рекао је праунук Иван Стратимировић.
У име породице захвалио је српском народу, српској православној цркви, епархији сремској, војсци, општини Сремски Карловци, републичкој, покрајинској и градској власти, центру за развој Шајкашке и Одбору за повратак посмртних остатака великог вожда и нагласио да ће породица Стратимировић остати одана српским интересима и нацији.
© Tanjug / JADRANKA ILICПохрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића
Похрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Похрањивање посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића
Након више од једног века, данас је испоштована последња жеља вожда Стратимировића коју је изјавио непосредно пред смрт у мемоарима "Успомене".
Иницијатива о ексхумацији потекла је од његових потомака, а ексхумацију је организовао председник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев.
До јуче су ексхумиране Стратимировићеве кости биле у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду, након чега су пресељене у Саборни храм у Сремским Карловцима где је изложен ковчег, те су грађани могли да дођу и одају почаст.
Сремски Карловци су важан историјски моменат у генераловој служби. Ðорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина коју су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.
По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио у Беч 1877. године, где је провео остатак свог живота.
Поред званичника похрањивању данас присуствује и велики број грађана, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала