- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина привржена принципу: Неће прва употребити нуклеарно оружје

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаВојна техника Народне Републике Кине
Војна техника Народне Републике Кине - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Кина је привржена принципу да неће прва употребити нуклеарно оружје, став Пекинга је по том питању доследан и јасан, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Кине Хуа Чунјинг на брифингу.
„Нуклеарна политика Кине је јасна и доследна, Кина се активно залаже за потпуну забрану и коначно ликвидирање нуклеарног оружја, Кина се обавезала да никада и ни под којим условима неће прва користити нуклеарно оружје“, истакла је дипломата.
Такође је нагласила да свако има право да изрази своје мишљење.
Према њеним речима, Кина се нада да ће САД узети у обзир забринутост других земаља у вези са америчком стратегијом у области нуклеарног наоружања.
„Надамо се да ће САД послушати позив Кине и предузети одлучне мере како би осигурале да нуклеарно оружје игра све мању улогу у америчкој стратегији националне безбедности. Вашингтон мора узети у обзир легитимну забринутост других земаља“, закључила је она.
Раније је лист „Дејли мејл“ јавио да је бивши заменик генералног секретара УН за економска и социјална питања Ша Зуканг рекао да би Пекинг требало да одустане од своје политику забране прве употребе нуклеарног оружја и пружи отпор новим савезима које ствара Вашингтон. Конкретно, ради се о савезу АУКУС између Сједињених Америчких Држава, Аустралије и Велике Британије: он показује све веће војно присуство ових земаља у суседству Кине, сматра је дипломата.
Кина САД - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СВЕТ
Америчка стратегија сузбијање Кине: Нашли нове савезнике — ЕУ И Француска су само уљези
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала