- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска ће добијати гас преко Србије, Украјина бесна

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Мађарска ће већ од 1. октобра почети да добија руски гас преко "Турског тока" и гасовода Југоисточне Европе, саопштио је председник борда директора компаније "Гаспром" Алексеј Милер.
"То је у великој мери омогућено захваљујући напорима бугарских, српских и мађарских компанија које се баве развојем националних система за транспорт гаса", рекао је Милер након потписивања уговора са мађарским министром иностраних послова Петером Сијартом.
Уговором је предвиђена испорука Мађарској 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година: кроз Србију ће тећи 3,5 милијарди кубних метара гаса и милијарду кроз Аустрију. Уговор ће важити 15 година, уз могућност промене услова након 10 година.
Реакција Кијева на потписивање споразума је била муњевита. Генерални директор украјинског Система за транспорт гаса Сергеј Микогон изразио је бојазан да Будимпешта овим споразумом практично у потпуности прекида транзит гаса преко Украјине.
"Без обзира на уговор (о транзиту гаса у Европу који који је на снази између Москве и Кијева) до 2024. године, очекујемо наставак значајног смањења ако не и потпуну обуставу транзита у Мађарску преко Украјине", написао је Макогон на фејсбуку.
Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је Кијев разочаран одлуком Будимпеште. Штавише, Украјина је обећала да ће се обратити Европској комисији због ове одлуке Мађарске.
Мађарски шеф дипломатије је поручио Кијеву да се не меша у унутрашње ствари његове земље.
"Протестујем против овог покушаја мешања у унутрашње ствари Мађарске и снабдевања горива током зимског периода", рекао је Сијарто, коментаришући изјаве украјинских званичника поводом потписивања горенаведеног уговора. Он је додао да друге државе не могу утицати на овакве одлуке његове земље.
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
РУСИЈА
Балкански ток прорадио: Мађарска купује руски гас за наредних 15 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала