- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најновији резултати избора у Немачкој: Блага предност СПД, странка Меркелове на историјском минимуму

© AP Photo / Matthias BeinИзбори у Немачкој
Избори у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Социјалдемократска партија Немачке (СПД) и њен кандидат за канцелара Олаф Шолц освојили су 25,7 одсто гласова на парламентарним изборима у Немачкој, стекавши тако благу предност у односу на ривалску Хришћанско-демократску унију (ЦДУ), показују најновији резултати избора у Немачкој.
Странка ЦДУ Ангеле Меркел и њен кандидат Армин Лашет "склизнули" су на историјски минимум на савезним изборима, са освојених 24,1 одсто гласова.
Зелени, предвођени Аналеном Бербок остварили су свој најбољи резултат, а према првим резултатима су са 14,8 одсто освојили треће место, нашавши се тако испред либерала (ФДП), који су са 11,5 одсто такође остварили напредак.
Крајње десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) ће по други пут ући у парламент, са освојених 10,3 одсто гласова, док странка Левица није успела да пређе цензус од 5 одсто за улазак у парламент, освојивши само 4,9 одсто.
Одзив гласача на парламентарним изборима био је 76,6 одсто, преноси немачки лист "Билд".
Од 402 места у Бундестагу, странци СПД је припало 206 посланичких места, ЦДУ/ЦСУ 196, Зелени 118, ФДП 92, АфД 83, Левица 39, док ће странка ССW имати једног посланика.
Странке ће сада отпочети прелиминарне разговоре ради формирања коалиционе владе, при чему се трипартитна коалиција сматра највероватнијом у овом тренутку.
Најизгледнија констелација је такозвана "семафор" зелено-жуто-црвена коалиција са СПД-ом, Зеленима и ФДП-ом или "јамајка" коалиција коју би чинили ЦДУ/ЦСУ, Зелени и ФДП.
И Шолц и Лашет су инсистирали на томе да ће формирати владу, при чему је Лашет поручио да није увек био случај да странка на првом месту обезбеђује канцелара.
Меркел ће остати канцеларка док трају преговори о коалицији - што би, како се оцењује, могао бити дуготрајан процес, имајући у виду чињеницу да су након избора 2017. године, преговори о формирању владе трајали три месеца, подсећа Танјуг.
Душан Пророковић је вече уочи избора у емисији Пророк прогнозирао резултате и анализирао како ће та земља изгледати после канцеларке Ангеле Меркел која је била на њеном челу пуних 16 година:
Бетина Јараш - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СВЕТ
Велики успех Зелених у Берлину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала