- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова стратегија Јапана: Русија први пут оптужена за хакерске нападе

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Штаб за стратегију сајбер-безбедности Јапана одобрио је нацрт нове трогодишње стратегије у којем су као потенцијални извори хакерских напада први пут поменуте Русија, Кина и Северна Кореја, саопштила је агенција „Кјодо“.

„Ситуација са безбедношћу око Јапана постаје све суровија, а сајбер-простор је постао место конкуренције међу земљама, одражавајући геополитичке тензије. Верује се да Русија, Кина и Северна Кореја јачају свој потенцијал у сајбер-простору и изводе сајбер-нападе у циљу крађе информација“, наводи се у документу објављеном на сајту ресора.

У документу се такође тврди да Кина изводи сајбер-нападе са циљем добијања војних и других напредних технологија, а Русија – наводно ради постизања војних и политичких циљева у другим земљама које су од користи за њу.
Како би ојачао сајбер-потенцијал, Јапан намерава да блиско сарађује са учесницима Мултилатералног дијалога о безбедности, који такође укључује Аустралију, Индију и Сједињене Америчке Државе, наводи се у одобреној стратегији.
Очекује се да ће трогодишњи план бити одобрен на састанку владе у уторак.
Иначе, Јапан годишње региструје више од четири хиљада покушаја незаконитог упада на различите компјутерске мреже и системе. Између осталог, жртве сајбер-криминала последњих година су велике корпорације „Нипон електрик корпорејшн“ (НЕК) и „Мицубиши електрик“.
Запад је више пута оптуживао Русију за мешање у унутрашње послове и за сајбер-нападе. Русија је све оптужбе одбацила, наводећи да западне земље немају никакве доказе. Москва је такође саопштила да је спремна на дијалог о сајбер-безбедности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала