- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Поскупљење је сада извесно: Омиљени напитак у Србији ускоро по новој цени

CC0 / Pixabay / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Неповољни климатски услови оштетили су овогодишње усеве у земљама које су највећи произвођачи кафе, посебно у Бразилу, после чега је драстично скочила цена на светским берзама. Извесно је да ће са новом набавком у продавнице Србије стићи и нове цене кафе.
Секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије Александар Богуновић изјавио је да ће се специфична ситуација у Бразилу, када је у јулу температура пала испод нуле, и повећање цена транспорта из Вијетнама одразити на цену кафе у Србији.
Према његовим речима, цена кафе ће до краја године скочити за 10 одсто.
„Сасвим је извесно да ће и наредне године цена кафе порасти бар за још пет одсто“, рекао је Богуновић.
Како је навео, нова цена кафе била би од 270 до 300 динара за 200 грама.
Богуновић је за Танјуг рекао да се кафа, која се тренутно налази на тржишту Србије, повлачи из залиха, а да су цене скочиле на глобалном нивоу и до 90 одсто.

Арабика десеткована због мраза

Ситуација из Бразила доста се одразила на цену на берзи, јер је, како је казао Богуновић, род арабике десеткован због мраза.
„Поскупљење арабике довело је до тога да, због веће потражње, скочи цена и арабусте, која је ове године одлично родила и сада прати раст цене на тржишту“, рекао је Богуновић.
На цену кафе утиче и поскупљење цена транспорта, пошто нема довољно контејнера у којима се роба превози. Богуновић је истакао да је са 1.000 долара транспорт скочио на 10.000.
Он је подсетио да се цена кафе у Србији четири године није мењала иако је акциза на кафу расла и сада износи 8,4 одсто.
Богуновић је навео и да постоји могућност да ће због јаче цене, многи покушати да науштрб квалитета, кроз различите мешавине појачају садржај неких других сурогата кафе, али да ће, због новог правилника о квалитету, то бити истакнуто на декларацији.
У Србију се годишње увезе око 30.000 тона кафе и то углавном из Бразила, који је највећи произвођач кафе арабика на свету и снабдева чак трећину светског тржишта, напоменуо је Богуновић.
Поред ове сорте кафе, Србија из Вијетнама набавља робусту, а увози се кафа из Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке и Индонезије.
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Шта се дешава на српском тржишту кафе: Покренут испитни поступак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала