- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта се дешава на српском тржишту кафе: Покренут испитни поступак

© Фото : PixabayКафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Због сумње на постојање рестриктивних споразума којима се ограничава конкуренција на тржишту кафе у Србији, Комисија за заштиту конкуренције покренула је испитни поступак против загребачке Атлантик групе, београдских Атлантик брендс и шимановачког Штрауш адриатика.
Комисија за заштиту конкуренције је саопштила да је током маја и јуна спроведена анализа услова конкуренције која је обухватила и анализу кретања малопродајних цена појединих брендова кафе и њихов међусобни однос у периоду од 2015. до 2020. године.
Анализа је указала да је велепродајно тржиште кафе са мањим бројем учесника и да на њему два највећа учесника имају заједнички тржишни удео који не пада испод испод 80 процената.
"Оцењено је да ово тржиште има структуру која погодује лакшем постизању договора између међусобних конкурената", саопштила је КЗК.
Додаје се да је Комисија основано претпоставила да су Атлантик група и Штрауш адриатик, као два највећа учесника и конкурента на том тржишту, усаглашавали пословне стратегије у вези са ценама млевене кафе у Србији.
Комисија наводи да би сарадња уместо међусобне конкуренције те две компаније имала за циљ, односно последицу, значајно ограничавање, нарушавања или спречавање конкуренције на том тржишту, пренела је Б 92.
КЗК је јавно позвала сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку да им их доставе.
Прочитајте још:
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Поскупљује кафа: „Ценовне промене неће бити мале“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала