- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Главни руски безбедњак: Избори за Думу изазвали талас сајбер-напада на инфраструктуру Русије

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаМонитор са резултатима избора за Државну думу Русије у Централној изборној комисији
Монитор са резултатима избора за Државну думу Русије у Централној изборној комисији - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Број сајбер-напада на руске државне информационе системе и критичну дигиталну инфраструктуру значајно је порастао током последњих избора за Државну думу, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
„Амерички Стејт департмент је и пре гласања јавно изражавао сумњу у правичност изражавања воље у Русији. Контролисани западни медији објавили су неосноване оптужбе за кршење демократских права у нашој земљи. Америчке непрофитне организације водиле су незаконите изборне кампање међу Русима“, рекао је Патрушев новинарима током радног путовања у Сахалинску област.
Он је додао да се знатно повећао утицај на државне информационе системе и критичну дигиталну инфраструктуру.

„Забележени су сајбер-напади са америчке територије на сервере Централне изборне комисије у данима избора“, истакао је секретар Савета безбедности.

По завршетку гласања, Стејт департмент је објавио да су избори одржани у условима који не доприносе слободном и поштеном процесу, подсетио је Патрушев.
„Истовремено бих скренуо пажњу на чињеницу да су посматрачи присутни на изборима, укључујући и оне из ПС СЕ и ОДКБ-а, једногласно изјављивали да је процес гласања био у потпуности у складу са свим демократским и међународним правним стандардима“, рекао је он.

Запад све упорнији у мешање у унутрашње ствари Русије

Покушаји Запада да се меша у унутрашње ствари Русије постају све упорнији, за то се издвајају стотине милиона долара, навео је Патрушев.
„Растући утицај наше земље на светске процесе и њен планирани друштвено-економски развој није по вољи Запада. С тим у вези, покушаји мешања у унутрашње ствари наше државе, укључујући и у периоду важних политичких догађаја, постају све упорнији“, рекао је Патрушев.
„Само 2020. године укупан износ финансирања активности против Русије од стране америчке невладине организације ‘Национални фонд за подршку демократије’ износио је 10 милиона долара, што је двоструко више од износа издвојеног за 2019. годину. Осим тога, 2021. године одлуком америчког Конгреса ‘Фонд за борбу против руског утицаја’ финансиран је са 290 милиона долара. Планирано је да се слични износи издвајају до 2023. године“, додао је секретар Савета безбедности.
Руска амбасада у Вашингтону раније је објавила да је половина сајбер напада на Централну изборну комисију током избора за Државну думу реализована са територије Сједињених Америчких Држава.
Гласање електронским путем на изборима у Русији - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
РУСИЈА
Москва о сајбер-нападима на изборе: Планирана операција са учешћем обавештајних служби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала