Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Градоначелници: Нисмо прихватили предлог Кфора, не желимо да север постане српски гето

© Фото : Косово онлајнБрњак
Брњак - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Градоначелници општина са севера КиМ поновили су данас да су у току разговора са командантом Кфора добили предлог да се албански специјалци у близини Јариња и Брњака замене војницима Кфора, а да једнострана одлука Приштине о одузимању српских таблица и угрожавање слободе кретања остане на снази, што у консултацијама с народом није прихваћено.
У саопштењу достављеном медијима се истиче да им је жеља да на овај начин још једном јавност информишу о развоју догађаја и спрече дезинфирмације које пласира Приштина како би „оправдала подизање тензија у српским општинама на северу Косова и Метохије и слање до зуба наоружаних формација у наше општине“.
„У консултацији са нашим грађанима смо овакав предлог једногласно одбили. Наш народ и ми, његови представници, нисмо спремни да се сагласимо са намером Приштине да нас стави у гета и укине право на слободу кретања, која је вредност модерне Европе деценијама уназад и која би морала да важи и за Србе на овим просторима“, стоји у саопштењу начелника општина са севера.
Додаје се да ће народ на протестима у Јарињу и Брњаку остати колико год буде потребно, јер се не мире са намером Приштине „да нас ставе у кавезе“.
„Лаж је да нас погађа националност онога ко нам скида таблице, већ сама намера да се оне скину. Па ма коју униформу тај неко носио. А присуство до зуба наоружаних специјалаца који пребијају голоруке Србе је разлог за масовност и истрајност нашег народа у борби за право на слободу кретања. Зато још једном позивамо Приштину да врати стање на период пре 20. септембра ове године, повуче своје до зуба наоружане формације, и кроз дијалог са Београдом пронађе одговарајуће решење“, поручују градоначелници Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.
Према њиховим речима, све друго ће само подгрејати ионако усијану ситуацију коју „тешком муком наши представници држе под контролом, док са друге стране се наш народ малтретира од Росу специјалаца“, пренео је Косово онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала