- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Русија не намерава да користи гас као средство притиска

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Русија не намерава да користи гас као притисак на друге земље, конкретно на Украјину, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Не, није тако“, одговорио је портпарол Кремља на питање да циљ гасног уговора између Русије и Мађарске није да изврши притисак на Украјину.
„Русија никада није користила, не користи и не намерава да користи плаво гориво како би некога казнила“, истакао је Песков.
Према његовим речима, руска страна је спремна да разговара са Украјином о обнављању директне куповине гаса, ако је потребно.
Он је истакао да то нико није одбијао и да су, штавише, спремност да се о томе разговара више пута изражавали представници гасне компаније, као и представници Русије на различитим нивоима.

Кијев се меша у унуташње ствари Русије и Мађарске

Нови дугорочни уговор између Мађарске и руске компаније „Гаспром“ о испоруци гаса овој земљи заобилажењем Украјине не нарушава ничија права, а Кијев нема право да се меша у овај аспект билатералних односа Москве и Будимпеште, нагласио је Песков.
„Ради се о дугорочном уговору који ће гарантовати поуздане, предвидљиве, ритмичне испоруке плавог горива у Мађарску по једнако загарантованим, економски исплативим рутама. Овде се не крше ничија права. Не крше се никакве међународне трговинске норме. И ниједна земља, укључујући Украјину, нема право да се меша у овај аспект руско-мађарских односа, констатовао је портпарол Кремља.
„Русија је била и остала апсолутни и неспорни гарант енергетске безбедности читавог европског континента“, рекао је портпарол Кремља, коментаришући информације да је уговор о гасу између Москве и Будимпеште наводно „уперен против Украјине“.
Раније у уторак, портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко изјавио је да транспорт гаса заобилажењем Украјине подрива њену националну безбедност, као и енергетску безбедност Европе. Он је рекао да ће Кијев „предузети одлучне мере за заштиту националних интереса“ у светлу закључења таквог споразума.
Према речима Пескова, такви потези украјинских власти „не захтевају контрамере“ од Москве.
„Ми реализујемо наше билатералне односе са Мађарском“, истакао је он.

Ситуација на европском тржишту

Песков је приметио да Кремљ прати ситуацију са растом цена гаса у Европи, док „Гаспром“ испуњава своје обавезе и спреман је за нове уговоре.
„Ми, наравно, пратимо како се развија спот тржиште у Европи. Већ смо говорили да је ‘Гаспром’ ових дана близу историјског рекорда по обиму испорука природног гаса европским потрошачима. ‘Гаспром’ у потпуности, чак и са дозвољеним вишком, испуњава све своје обавезе“, навео је портпарол.
Он је додао да „Гаспром“ максимално ради и спреман је да разматра нове уговоре, дугорочне уговоре, са повећаним количинама како би задовољио растућу потражњу европских потрошача за природним гасом.
Према речима Пескова, стручњацима су „апсолутно јасни“ фактори који врше притисак на цену гаса на европском спот тржишту, што је довело до наглог раста цена.
„То су објективни фактори, сви ћемо морати даље са њима да се суочавамо. Очигледно је да спот тржиште само делимично може да задовољи потребе за ритмичким развојем“, закључио је Песков.
Раније је објављено да је цена гаса у Европи на отварању трговања 28. септембра први пут у историји премашила 1.000 долара за хиљаду кубних метара. Према речима стручњака, цена гаса могла би да настави да расте и обара нове рекорде у случају хладне зиме и физичке несташице гаса на тржишту.

Уговор са „Гаспромом“

Мађарска је у понедељак потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су подржали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова. Уочи закључивања споразума, Кијев је најавио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала