- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија позвала НАТО и ЕУ да повуку кључни потез према Приштини

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Руско Министарство спољних послова позвало је НАТО и ЕУ да убеде Приштину да повуче своје специјалне снаге са севера Косова.

„Још једном истичемо: снаге НАТО за Косово и Мисија ЕУ имају неопходан мандат да спрече безакоње, па стога имају сву одговорност за заштиту цивила, обезбеђивање мира и безбедности. Потребно је извршити енергичан притисак на администрацију у Приштини како би је приморали да повуче своје снаге безбедности са севера Косова и спречи да се ситуација претвори у отворени сукоб“, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

У саопштењу се истиче да је Москва забринута због ситуације у јужној српској покрајини.
„Са узнемирењем констатујемо да је дошло до ескалације напетости на Косову која је испровоцирана неодговорном поступцима власти косовских Албанца. Почев од 20. септембра Приштина практично онемогућава саобраћај између насеља на Косову насељених претежно српским становништвом и централне Србије. Концентришу се полицијске снаге, доводе се специјалне снаге, оклопна возила и тешко наоружање. Цивили су изложени насиљу, има и повређених. Неколико људи је хоспитализовано“, навела је Захарова у саопштењу.
Очигледно је да се догађаји се развијају по сценарију од лошег ка још горем, истакла је она.
Заједница српских општина, замишљена као начин да се на реалан начин гарантује поштовање права и интереса косовских Срба, остаје „мртво слово на папиру“ због саботаже Приштине која се усредсредила на то да на територији покрајине успостави потпуну контролу уз помоћ репресивног апарата самопроглашене косовске „државе“.
„То, конкретно, значи још један талас прогона Срба из покрајине“, наводи портпаролка руског Министарства.
При томе, додала је Захарова, поступци приштинских стратега не наилазе на одговарајући оцену и одговор ни из Брисела, који је овлашћен да помогне у потрази решења између Београда и Приштине путем преговора, ни из Вашингтона према чијим се ставовима управљају.
Застава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СРБИЈА
„Не, господин Ескобар неће присуствовати“: Брисел спречио САД да уђу у дијалог Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала