- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Американизација“ Николе Јокића

© AP Photo / Joe MahoneyНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
„Јокић је тврд орах, рекао ми је да Срби не одмарају“... То су биле речи којима је Мајкл Мелоун, тренер Денвера, покушао да објасни зашто Никола Јокић није пропустио ниједну утакмицу за ту екипу од 1. августа 2020. године.
Сјајно је све то било по Николу Јокића, постао је МВП лиге, сврстао себе у ред првих звезда НБА лиге, али га је одвојило од репрезентације Србије.
Сећамо се, Јокић је одбио позив, сада већ бившег селектора, Игора Кокошкова да се придружи српском тиму у покушају да се пласира на Олимпијске игре.
Објашњење је било следеће:
„На моју велику жалост, ово је тренутак када морам да саопштим да и поред огромне жеље, нисам у могућности да наступам за репрезентацију. Једноставно, стање мог тела изискује дуже одсуство са терена ради опоравка. То је став и сугестија клуба и једна неминовност коју морам да прихватим. Убеђен сам да момци и без мене имају квалитет да направе резултат који ће нам свима донети много радости“, наведено је у Јокићевој изјави за Танјуг.
Никола Јокић и Мајкл Портер јуниор - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СПОРТ
Да ли ће се поновити случај „Јокић“ – на талону је 207 милиона долара
О случају је говорио Крис Марлоу, коментатор који прати Денвер и упућен је у дешавања у екипи из Колорада, на питање зашто је Јокић примораван да игра толико.
„Никола је рекао да жели да игра све утакмице, а знате да без њега Нагетси нису исти тим. Сагласан сам да ће у будућности, како буде старио, Нагетси желети да га одмарају током сезоне“, навео је Марлоу.
Будућност је већ – стигла, Србин ће ипак одмарати.
„План Денвера је да одмарају Јокића с времена на време током сезоне. То иде уз Јокићеву изјаву дату прошле недеље да ће слушати клупске докторе и медицинско особље у вези са одмарањем, односно умањивањем оптерећења“, навео је новинар Херисон Винд.
На све се надовезао тренер Мелоун.
„Да, он то сада каже...“, истакао је Мелоун.

„Умањење оптерећења“

Одмарање главних играча, односно умањење оптерећења, промовисано је у НБА лиги пре неколико сезона, пре свих у случају Каваја Ленарда.
Двоструки шампион НБА лиге је по преласку у Лос Анђелес Клиперсе пропуштао утакмице иако није био повређен, а све са образложењем да је неопходно умањити његово оптерећење са циљем продужетка каријере.
Много коментара је изазвало увођење таквог принципа, легенде НБА лиге су говориле да је то пут ка уништењу лиге, умањивању квалитета и креирању негативне атмосфере код навијача који желе да сваке вечери гледају своје омиљене играче.
Одмарање играча није постојало као принцип у кошарци, све док у Америци „истраживања“ нису почела да дају податке о томе колико је који играч у оптерећењу и да ли постоји опасност, макар и минимална, за повреду.
Нова НБА сезона креће 19. октобра, Јокић брани наслов МВП лиге, а титулу екипа Милвоки Бакса предвођена Јанисом Адетокумбом.
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
СПОРТ
„Мораш да изабереш како ће Јокић да те убије“ /видео/
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СПОРТ
Јокић се огласио о одлуци да не наступи за Србију
Никола Јокић и Хуанћно Ернангомес - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
СПОРТ
Никола Јокић као Иван Драго /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала