- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Одећа нове генерације: Руски и немачки научници у борби против мраза

CC0 / пиксабеј / Мутација гена заслужна за добро подношење хладноће...
Мутација гена заслужна за добро подношење хладноће... - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Јединствени материјал за заштиту од мраза припремају научници Донског државног технолошког универзитета Русије (ДГТУ) у сарадњи са немачким колегама са Универзитета „Росток“. Према речима научника, нови материјал ће омогућити производњу одеће која ће акумулирати топлоту из околине и човека, чланак је објављен у часопису „Applied Sciences“.
Научници су објаснили да како би се повећао термички ефекат материјала приликом производње одеће се додају супстанце које имају својства фазне транзиције. Оне могу да акумулирају топлоту и да је брзо пренесу мењајући своје фазно стање.
Сличне супстанце се интегришу у структуру побољшаног материјала путем капсула. Приликом производње овакве одеће неопходно је израчунати оптималну структуру и начине постављања активних компоненти у текстилне и полимерне материјале.
Група руских и немачких научника разрадила је јединствен модел композитних материјала који чувају топлоту и предложила методе за производњу вишекомпонентне изолације.

„Наш материјал истовремено има одличну топлотну изолацију и мале је специфичне запремине. То ће омогућити да се производи одећа за заштиту од хладноће мање дебљине и без смањења квалитета. Ови материјали имају сложену структуру, топлотна и физичка својства која захтевају свеобухватна истраживања“, рекао је инжењер на Катедри за инжењеринг, технологију и дизајн института за услуге и предузетништво ДГТУ у граду Шахти у Ростовској области Јекатерина Лукјанова.

Нови композитни материјали имају базу из полимерних влакана у чију су структуру уграђене компоненте полиестерских влакана са капсулама. Материјали на основу синтетичких влакана су не само отпорни на хабање, већ су и порозни што доприноси задржавању топлоте у одећи, приметили су научници.
„Материјали који акумулирају топлоту се до сада нису користили у изради зимске одеће“, навела је професорка на катедри за конструисање, технологију и дизајн ДГТУ у граду Шахти Ирина Черунова.
Раније су се текстилни материјали у капсулама стављали у танка платна која су се користила за израду доњег веша или додатних слојева у одећи, навели су научници.
За проучавање нових композитних материјала је коришћена опрема за експериментално проучавање топлотних и физичких својстава текстилних материјала Научно-истраживачке лабораторије „Компјутерско моделирање и истраживање полимерних конструкција у систему екологије човека“ ДГТУ у граду Шахти, као и јединствена опрема за микроструктурна истраживања Научно-образовног центра „Материјали“ ДГТУ.
Истраживање је спроведено у сарадњи Руске фондације за основна истраживања и Универзитета „Росток“ из Немачке.
Девојка са крзном - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
ДРУШТВО
Ближи се зима: Зашто се јавља „алергија на хладноћу“ и како да је спречите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала