- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава на ризик: АУКУС ће подстаћи друге земље на куповину нуклеарних подморница

© AFP 2023 / ANDY BUCHANANНуклеарна подморница Велике Британије
Нуклеарна подморница Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Партнерство Америке, Велике Британије и Аустралије АУКУС повећаће тензије у региону и подстаћи ће низ држава да набаве нуклеарне подморнице, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
„У сваком случају, 'иновативни' приступ АУКУС-а подморницама веома је ризичан. Он ће повећати тензије у региону и подстаћи ће низ држава да траже нуклеарне подморнице. Сматрам да планови савеза АУКУС нису добро промишљени“, написао је Уљанов на Твитеру.
Раније је директор руске Спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин рекао да Русија треба да буде опрезна у вези са стварањем новог војно-технолошког партнерства између Аустралије, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у Индо-Пацифичком региону.
Аустралија, САД и Велика Британија су 15. септембра склопиле безбедносни пакт АУКУС, којим ће Канбера добити технологију да изгради осам подморница на нуклеарни погон. Аустралија је након уласка у пакт одустала од куповине подморница од Француске, због чега је Париз оптужио Канберу због лажи и повукао амбасадоре из Вашингтона и Канбере.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала