Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стејт департмент о тензијама на КиМ: Ангажоваћемо се

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
САД ће у сарадњи са ЕУ, НАТО и Владом Србије и Приштином покушати да предузме неодложне кораке како би се зауставила ескалација тензија (на Северу Косова и Метохије), омогућио даљи напредак дијалога под окриљем ЕУ и спречио негативан утицај на свакодневни живот грађана, поручује се из Стејт дипартмента.
На питање Тањуга упућено Габријелу Ескобару, заменику државног секретара за Европу и Евроазију да ли очекује да ће проблем бити решен на предстојећем састанку у Бриселу, из Стејт дипартмента поручују да поздрављају долазак представника Београда и Приштине у Брисел и изражавају наду да ће изасланици покренути отворен, озбиљан и непосредан дијалог уз потврду да ће се и Габријел Ескобар укључити у овонедељне бриселске разговоре
"Најновији догађаји су показали да ће разлике између Београда и Приштине, уколико не буду превазиђене, негативно утицати на стране инвестиције и допринети даљем одливу мозгова, што ће косовску и српску привреду онемогућити да остваре своје стварне потенцијале, али ће и спречити њихове даље интеграције у европске институције", наводи се у одговору стејт дипартмента.
САД апелују на Србију и власти у Приштини да се врате дијалогу уз посредовање ЕУ и да без одлагања решавају сва спорна питања, укључујући она везана са енергетику и друге области које утичу на свакодневни живот грађана, истичући да САД немају рецепт за решавање проблема.
"Решење морају да пронађу две стране ангажоване у дијалогу. САД и даље подржавају ближу регионалну сарадњу и отклањање сметњи слободном кретању, трговини и инвестицијама на добробит свих људи који живе на западном Балкану", закључује се у одговору стејт дипартмента Тањугу.
Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СРБИЈА
Стефановић: Долазак Кфора на прелазе резултат разговора Вучића и Столтенберга
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СРБИЈА
Канцеларија: Напад на Србе наставак и последица безумних акција Приштине
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СРБИЈА
Девети дан: На прелазима и даље напето, Росу се не повлачи, Кфор помно прати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала