- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Подгорици представљен "Маршалов план" за Црну Гору

CC BY 2.0 / Herbert Frank / Подгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
У државном трезору Црне Горе се на крају септембра налази око 600 милиона евра, саопштио је црногорски министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, додајући да су на дан именовања нове владе крајем прошле године у трезору затекли око 120 милиона евра.
Спајић је на данашњој конференцији за медије изнео "Маршалов план" за Црну Гору који, између осталог, предвиђа минималну зараду од 450 евра и повећање свих зарада у држави за отприлике 17 одсто.
Верује да ће са те две мере Црна Гора до краја следеће године доћи до 700 евра просечне нето зараде. У наредној години, каже, биће укинути доприноси за здравствено осигурање.
"Државни дуг који смо затекли на нивоу од 103 одсто бруто домаћег производа (БДП) пројектован је да се смањи на ниво од 78 одсто", рекао је Спајић.
Додао је да је буџетски дефицит који су затекли од 11 одсто БДП-а смањен на ниво од три одсто, напомињући да је Црна Гора у последњих 13 година бележила дефицит буџета у просеку од по пет одсто сваке године, те да је у августу остварен суфицит од преко 60 милиона евра.
Према његовим речима, стопа економског раста биће 13 одсто, што је изнад нивоа пројектованог буџетом.
Такође је саопштио да приход од туристичке сезоне износи 700 милиона евра.
Презентовани план предвиђа увођење неопорезивог дела зараде на 700 евра бруто зараде, као и прогресивно опорезивање зарада.
У оквиру реформе пореског система планира се повећање стопе пореза на дивиденду, као и увођење посебног пореза на подизање готовине за правна лица, пренео је РТЦГ.
Спајић је најавио и олакшице за предузетнике и микро предузећа, увођење прогресивног опорезивања добити правних лица.
Све ове мере ће, како је рекао, бити део предлога буџета за наредну годину, који ће Скупштини бити достављен до 15. новембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала