- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјински амбасадор позван у Министарство спољних послова Мађарске

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаБудимпешта
Будимпешта - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Мађарске позвало је украјинског амбасадора на разговор због поступака Кијева у вези са уговором о гасу који су закључили Будимпешта и руска компанија „Гаспром“, саопштио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
„Изузетно сам огорчен намером украјинске владе да оспори ову одлуку у Европској комисији“, написао је Сијарто на свом налогу на Фејсбуку.
Мађарски министар је истакао да Кијев „нема никакве везе“ са киме Мађарска води преговоре.
Сијарто је нагласио да Будимпешта сматра овакве кораке Кијева за „нарушавање суверенитета (Мађарске) и интереса њене националне безбедности“.
„Позвали смо амбасадора Украјине у Министарство спољних послова“, додао је министар.
Према његовим речима, овакав потез Кијева „непријатељски“, с обзиром на низ мера подршке коју је Мађарска раније пружала тој земљи, укључујући обезбеђивање „апарата за вештачко дисања, медицинске опреме, бригу за војнике, рекреације деце и финансирање инвестиција“.
У понедељак је Мађарска потписала са „Гаспромом“ нови дугорочни уговор за испоруке гаса, који заобилази Украјину. Гас ће већ од 1. октобра почети да стиже преко „Турског тока“ и гасовода Југоисточне Европе. Након тога је Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је Кијев разочаран одлуком Будимпеште. Штавише, Украјина је обећала да ће се обратити Европској комисији због ове одлуке Мађарске. Будимпешта је као одговор на то Кијев оптужио за мешање у унутрашње послове земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала