Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америка у Бриселу показала ко је „тата“ у преговорима које води ЕУ између Београда и Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар појавио се на састанку Београда и Приштине сазваном због ситуације на северу Косова у Бриселу, иако је ЕУ раније тврдила да неће. Тиме је, како каже Јован Ковачић, подсетио ко је „тата“ у преговорима које води ЕУ.
Ескобар се састао у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а одвојено и са шефовима преговарачких тимова Београда и Приштине. Дан раније портпарол Европске уније Петер Стано одлучно је негирао да ће амерички изасланик присуствовати преговорима, уз напомену да „дијалог има три учесника — Косово, Србију и ЕУ, док сви остали подржавају дијалог споља“.
Јован Ковачић, председник организације „Ист-вест бриџ“ и председник српске националне групе Трилатералне комисије, каже да ЕУ има озбиљне проблеме ако је мислила да се Ескобар неће појавити у Бриселу.

Америка је „тата“ Косова

„Ако Стана нико није обавестио да ће Ескобар доћи на овај састанак, онда Европска унија има озбиљан проблем у комуникацији. С друге стране, ако узмемо у обзир чињеницу да су Американци ти коју су практично створили независно Косово, а не Европска унија, очекивано је било да се Ескобар појави у Бриселу, наводи Ковачић.

Наш саговорник додаје и да су садашње власти у Приштини почеле да слабо слушају Американце, а да је Ескобар сада ту да их подсети ко је — „тата.“
Таставе САД и ЕУ испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
СРБИЈА
Америка се укључила у дијалог Београда и Приштине упркос негирању ЕУ
„Аљбин Курти је неколико пута одбио позив из Беле куће, иако је отворено упозорен да је њихово стрпљење при крају, као и да су уложили сувише напора и пара у креирање Косова и да би им било боље да знају то да цене. И верујем да ће Ескобар и о томе попричати са приштинском делегацијом“, каже Ковачић.

ЕУ је изгубила и штап, и шаргарепу

Ковачић каже да би до сада свима требало да буде јасно да преговори могу да се воде до „судњег дана", али да ако нема америчке сагласности или притиска — џаба прича.

„ЕУ је оног тренутка када је показала да јој није стало до проширења изгубила шаргарепу, а штап не верујем да би могли да искористе јер би је то увело у нове проблеме. Дакле, сви који су заинтересовани за ову причу, а озбиљни су играчи, требало би да се укључе у овај процес, јер је ово отезање постало фрустрирајуће, јер је јасно да ЕУ не даје резултате и то се видело по Бриселском споразуму који је договорен, али не и спроведен, истиче он.

У том контексту Ковачић сматра да је потребна „чврста рука“ да би се дошло до резултата, односно да неко напокон притисне Приштину и натера је да обећано испуни.

Америка брани своје интересе

Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, такође сматра да је Ескобарово присуство у Бриселу очекивано јер је, како каже, Косово амерички продукт.

„Именовање Ескобара од стране Вашингтона за специјалног изасланика за овај регион значи директно укључење у процес који води ЕУ између Београда и Приштине. Односно, враћање на стари модел пре Трампа, када су Американци на свим разговорима били присутни. То што нису седели за преговарачким столом, не значи да нису контролисали и ток преговора и суштину и интервенисали у духу њихових интереса“, каже Миливојевић.

Дакле, Американци ће очигледно убудуће преко Ескобара, додаје он, учествовати у свим процесима везаним за дијалог и интервенисати у духу сопствених интереса, иако ће се преговори одвијати под окриљем ЕУ као статусно неутрални.

Враћање на стање пре Трампа

„Они формално препуштају да преговоре води ЕУ, али задржавају права и и ингеренције да контролишу процес и да буду, да тако кажем, последњи арбитар. Уосталом, Америка има утицај на Приштину и сасвим је сигурно да то неће никоме препустити да води без њихове контроле и асистенције“, наводи Миливојевић.
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
СРБИЈА
Стејт департмент о тензијама на КиМ: Ангажоваћемо се
На наш приговор да учешћем Америке у дијалогу Београда и Приштине пада у воду статусна неутралност ЕУ као преговарача, али и да сама позиција преговарача поприма облике само места где се дијалог одвија, Миливојевић каже следеће:

„Америка никада није била статусно неутрална. Њен став је јасан и њена улога и све што чини јесте да се потврди косовска државност. Дакле, њена позиција је јасна. Преговори који се дешавају у среду подразумевају учешће три стране, ЕУ као медијатора, и Београд, и Приштину. Уколико би се Ескобар директно, дакле, седајући за преговарачки сто уз поменуте три стране укључио у те разговоре — онда је то искакање из онога што налаже резолуција УН и онога што налаже како да ЕУ посредује у преговорима. Онда је то учешће неког трећег, што би отворило питање формата преговора и уопште циљева тих преговора, напомиње Миливојевић.

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је после састанака у Бриселу да је главни приоритет снижавање тензија на северу Косова. Према његовим речима, мора се пронаћи решење за регистарске таблице и важно је да се стране врате дијалогу, како би се наставили разговори у циљу решавања свих отворених питања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала