- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен оптужује: Русија блокирала састанак ОЕБС-а

© REUTERS / JONATHAN ERNSTАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен оптужио је Русију да је наводно блокирала годишњи састанак Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о питањима људских права и демократије, како би „избегла критике за кршење људских права“.
Састанак је требало да буде одржан у Варшави 27. септембра.

„Нажалост, састанак ОЕБС-а о људским правима и демократији 2021. године није одржан због одлуке руске владе да га блокира. Дубоко жалимо због покушаја власти Русије да блокирају детаљну анализу ситуације у вези са људским правима у земљи која се погоршава“, рекао је Блинкен.

Према речима државног секретара, Сједињене Америчке Државе „и даље очекују да ОЕБС и његове државе-учеснице одрже своје заказане састанке“ на тему људских права.
У Блинкеновој изјави, коју је објавио Стејт депармент, наводи се да ће САД наставити да „траже од Русије да испуњава својих обавеза, које укључују гаранције за заштиту основних слобода и пружање могућности грађанима да позову своје владе на одговорност, укључујући и путем слободних и поштених избора“.
Дипломата је такође нагласио да САД неће игнорисати кршења људских права у свету.
„Наставићемо да чинимо све што је до нас да скренемо пажњу на читав низ питања у области људских права у региону ОЕБС-а“, додао је.
Руски сенатор Алексеј Пушков - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Пушков: Москва има шта да каже Вашингтону о непоштовању људских права
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала