Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грађевински бум на западу Србије: Зграде ничу као печурке после кише, цене пробиле магичну границу

CC0 / Рixabay / Грађевинарство
Грађевинарство - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Иако су цене за 20 одсто више него лане, а чак за трећину него пре три године и пробиле су магичну границу од 1.200 евра за квадрат, градитељски бум и јагма за новим становима у Ваљеву не престају. Некретнине се купују подједнако за кеш или на кредит, а добар део њих због бизниса издавања стана на дан.
Као да је реч о Београду или Новом Саду, стамбене зграде у Ваљеву последњих година ничу као печурке после кише, па центар града на Колубари увелико мења свој изглед.
„Тренутно стање на тржишту некретнина у Ваљеву је такво да је јако изражена тражња за куповином станова било какве структуре. Практично, на један квалитетан стан постоје четири до пет заинтересованих купаца. Цене станова у старој градњи се крећу од 650 до 900, а у новоградњи од 1.050 до 1.250 евра по квадратном метру. У поређењу са претходном годином, цене су више за 15 до 20 одсто, што ни мало није умањило тражњу. Када причамо о периоду од пре три-четири године, од како је почела експанзија градње, цене су у порасту чак за трећину“, прича Горица Арсић из једне тамошње агенције за некретнине.
Готово на целом подручју ширег центра Ваљева активно је неколико градилишта, а станови у будућим вишеспратницама, како сведоче сами инвеститори, већином су продати унапред по систему „кључ у руке”, иако ће зграде бити усељиве тек следеће године. Штавише, највећи број станова до 40 квадрата површине за којима је највећа тражња, продати су већ у тренутку када инвеститори објаве идејно решење будуће зграде!
С обзиром на платежну моћ Ваљеваца и просечну плату од 59.000 динара која чак није ни највиша у Колубарском округу, док са друге стране за стан од 60 квадрата треба издвојити више од 60.000 евра, поставља се питање откуда новац за куповину нове некретнине, преноси Блиц бизнис.
„Купци су подједнако кредитни и за кеши. Тај однос када је раније било више кредитних купаца, у данашње време се изједначио, тако да има у истој мери кредитних и купаца за готов новац“, наводи саговорница.
У банкама Арсићевој потврђују да тражња за стамбеним кредитима прати у стопу повећани обим градње, поготово јер су камате ниже него пре десет година. Најчешће се, како кажу, подижу кредити до 30.000 евра на 20 година отплате, са месечном ратом до 190 евра.
„Постоји солидан број случајева брачних парова који су пре десет година на кредит купили стан у тадашњој новоградњи, добили децу па су га недавно продали јер им је потребан већи, тим новцем затворили стари кредит, па сада узели нови за куповину новог стана у новоградњи. Пракса показује да и брачни парови који већ имају неку некретнину, нови стан књиже на супружника на кога се не води ништа или пунолетну децу, како би се због куповине прве некретнине остварило право повраћаја ПДВ-а“, објашњавају банкари.
Купци нових станова у Ваљеву, како наводе трговци некретнинама и инвеститори, нису само Ваљевци.
„У последње време, сем људи који годинама раде у иностранству, доста купаца има из Београда, Новог Сада и Ниша. То су озбиљно имућни људи, њима стан у Ваљеву реално не треба, али кроз такву куповину, а потом препродају управо најчешће гастарбајтерима, они свој новац могу да учине легалним“, тврде саговорници.
Коначно, последњи аспект који открива разлоге бума градње и куповине станова у Ваљеву крије се на сајту Букинг. Наиме, пре четири године станова на дан у Ваљеву било је мање од десет, а данас је у понуди више од 70 јединица које се издају на тај начин, по ценама од 20 до свих 50 евра за 24 сата боравка. Потражњи за становима на дан кумује чињеница да у Ваљеву тренутно постоји само један категорисани хотел, а они који нову некретнину купују како би упловили у тај бизнис имају јасну рачуницу – месечна зарада од издавања стана на дан породици обезбеђује бар још једну плату у рангу минималне зараде, док би се издавањем за месечну кирију остварио приход од тек 150 евра максимално.
Док цене станова и даље расту, цене кућа држе се на нивоу од 350 до 400 евра за квадрат.
„Такође, постоји и недостатак кућа које ценовно и квалитетом задовољавају потребе клијената. Најбољу цену постижу куће у центру града и на оним локацијама које су занимљиве инвеститорима за градњу. Али такви објекти се и најмање продају на тржишту, јер власници улазе сами у непосредно преговарање са инвеститорима, па за своју кућу и двориште добијају станове и локале на истој адреси“, објашњава Горица Арсић.
Стан у којем је живео Путин док је боравио у Дрездену - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Колико кошта стан за студента: Гарсоњера 270, већи станови 500 евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала