- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Понашање Париза и ПССЕ према руској делегацији - дискриминација

© Sputnik / Доминик Бутен / Уђи у базу фотографијаЗаседање Парламентарне скупштине Савета Европе
Заседање Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Понашање Париза по питању ограничења кретања за Русе вакцинисане „Спутњиком Ве“ отежавају рад Русије у међународним организацијама а истовремено то представља и кршење докумената Савета Европе, истакли су у Министарству спољних послова Русије. Ограничавање кретања чланова делегације Русије на ПССЕ окарактерисали су као дискриминацију.
Реч је о Споразуму о привилегијама и имунитету према којем је француска страна дужна да осигура слободан улазак и боравак званичних делегација.
У Министарству истичу да одговорност пада и на руководство СЕ, односно Секретаријат.
„Констатујемо да Секретаријат има пасиван, помирљив став. Савет Европе треба да делује активније и да издејствује да француске власти укину дискриминационе мере“, истиче се у саопштењу Министарства.
У Москви подсећају и на чињеницу да Русија једна од пет држава које уплаћују највише износе у буџет организације и да с правом очекује да се према њој понашају с поштовањем и на равноправној бази.
Подсетимо, члан руске делегације из Савета федерације, лекар Владимир Кругли, изјавио је да је руској делегацији ограничено кретање по Стразбуру где се одржава јесење заседање ПАСЕ уз образложење да Европска унија не признаје вакцинацију руском вакцином.
И шеф делегације, потпредседник Думе, Петар Толстој такође је рекао да је руска делегација подвргнута „вакциналној дискриминацији“ и да у таквим условима делегација неће ни ићи у Стразбур, већ ће пратити рад ПАСЕ он-лајн.

„Процедура за добијање дозволе уласка је сложена. Могу да се крећу искључиво од хотела до места где се одржава заседање. Одлазак у град је забрањен. Практично, руске делегације су принуђене да раде он-лајн због чега ће се унапред наћи у неравноправном положају у поређењу са другима. И то све само због тога што су вакцинисани домаћим, а не америчким или европским вакцинама“, истакли су у Министарству спољних послова.

У Министарству наводе и да објашњења попут тога да се ограничења уводе због бриге за здравље грађана у условима када руска вакцина није добила сертификат Европске агенције за лекове нису убедљива.
„Друге државе ЕУ нас не ограничавају на такав начин. Овде се пре ради о покушају да се створи конкурентска предност за западне вакцине и фармацеутске компаније“, закључили су у Москви.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала