- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова опасност на европском острву: Лава се спојила с морем, мештани затворени у куће /видео, фото/

© AP Photo / Saul SantosЛава стигла до мора на острву Ла Палма
Лава стигла до мора на острву Ла Палма - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Лава која избија из вулкана на једном од Канарских острва Ла Палми стигла је у уторак увече до мора и тако створила потенцијално штетне гасове због којих су се становници околних места затворили у куће. Власти и стручњаци раније су упозоравали да ово може изазвати катастрофу великих размера.
Десет дана након ерупције вулкана, лава је у 23 сата по локалном времену споро почела улазити у море на обали Тазакорте.
Камере локалне телевизије постављене на брод на мору приказале су како камење и ватра улазе у воду, али услед мрака није се видела пара настала мешањем кипуће лаве и хладнога мора.
Служба за ванредне ситуације на Канарима позвала је становнике да се склоне на безбедне локације ако се налазе у том подручју, у радијусу од 3,5 километра.
Вулканолози кажу како гасови могу бити штетни у кругу од два километра од места где лава улази у море.
Становници четири оближња места затворили су се у куће, јавила је шпанска телевизија ТВЕ.
Подсетимо, канарске власти раније су упозориле да ће доћи до „критичног тренутка када лава стигне до мора.
Када се лава сусретне с морем, ствара се пара јер велике количине слане воде испаравају због велике разлике у температури лаве и воде – температура лаве је већа од 900 степени, док је вода око 23 степена. Гасови који настају могу да изазову иритацију коже, очију и респираторних органа и друге проблеме.
Такође, опасно је и накупљање лаве дуж морских гребена, чиме се ствара нестабилна делта, која је склона урушавању.
Како се лава брзо хлади у додиру с водом, делта се распада и урушава, понекад уз снажне експлозије које одбацују делове стена према копну или мору. Урушавање делте може изазвати и таласе кипуће воде.
Шпанска влада прогласила је јуче острво Ла Палма, које је погођено вулканском ерупцијом, зоном катастрофе, што је потез који ће покренути хитне субвенције и друге мере подршке.
Вулкан Кумбре Вијеха на Ла Палми, која припада Канарским острвима, је активан већ десет дана, а након кратког прекида поново је у понедељак почео да избацује дим и лаву, која је до сада уништила око 600 кућа и других објеката, као и велику површину пољопривредног земљишта под усевима, а евакуисано је око 6.000 становника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала