Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова фискализација: Ко ће све бити под надзором порезника

© Fotolia / patpitchayaБављење финансијама
Бављење финансијама - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Од петка ће привредници моћи да пријаве објекте, а од 15. октобра потражују субвенције за нову фискализацију, која почиње 1. новембра, уз прелазни период до априла идуће године. Влада је обезбедила шест милијарди динара помоћи за опрему уз коју ће се фискални рачуни, у тренутку издавања, очитавати и у Пореској управи.
У закону је ово безбедносни елемент, а у ствари картица коју ће издавати Пореска управа. Услов је за укључивање у нови систем фискализације.
Први корак ка њој је да привредници пријаве објекте продаје. Од петка ће то бити могуће на порталу Пореске управе. Појам објекта је нешто шири.
Саша Дулић из Пореске управа објашњава да је то објекат који има своју адресу, затим покретни пословни простор, на пример аутобус у међуградском саобраћају, затим веб-трговина, портал на коме се обавља веб-трговина, и четврта врста је аутомат – аутомати за продају кафе, грицкалица, пића и слично.
У међувремену се припремају нови или дограђују стари фискални уређаји, уз одговарајући софтвер каса није неопходна, довољан је и мобилни или таблет. Уз велику новину и могућност да порески обвезници у то постепено уђу.
„Систем ћемо применити прво у једном од наших дистрибутивних центара, а касније и у свим објектима. Ми се увелико припремамо за примену новог система од ког очекујемо да допринесе ефикасности али и поједностављењу пословања“, каже Јована Антовић из „Метро кеш енд кери“.
За субвенције за набавку сада потребне опреме привредници могу конкурисати од 15. октобра до 31. јануара.
„Сто евра у динарској противвредности за свако продајно место и додатних сто евра за сваки фискални уређај. На основу анализа цена на тржишту, онога што је било у Хрватској и Црној Гори, разговора са произвођачима фискалних каса, то је износ који треба у потпуности да покрије трошкове привреде“, рекао је Синиша Мали.
Неће више бити трошкова обавезног годишњег сервисирања, цертификације и чувања контролних трака.
„Оно што је важно – ми нећемо чекати 31. јануар да исплаћујемо субвенције, него ћемо сваких седам дана, како се буду пријављивали обвезници покривати те трошкове како бисмо убрзали увођење новог система фискализације“, каже Мали.
Са преласком на е-фискализацију, под надзором порезника биће и занатлије, погребници, препродавци на пијаци и многи који до сада нису, преноси РТС:
Због тога се очекује да ће уместо 200.000 фискалних каса колико их сада имамо, у функцији бити за трећину више различитих фискалних уређаја.
Електронско плаћање - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
ЕКОНОМИЈА
У Србији се уводи нови систем наплате и контроле платног промета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала