- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија запретила Јутјубу због уклањања канала РТ-а

© Sputnik / Рамиль СитдиковЛого Јутјуба
Лого Јутјуба - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Руска савезна служба за надзор у области комуникација, ИТ и медија (Роскомнадзор) упутио је захтев Гуглу да што пре укине сва ограничења са канала „РТ ДЕ“ и „Дер феленде парт (ДФП)“ на Јутјубу и објасни разлоге за њихово увођење, наводи се у писму које је Служба послала руководству ИТ гиганта.
Роскомнадзор сматра да поступци Гугла представљају кршење кључних принципа слободног протока информација и неометаног приступа информацијама, као и чин цензуре према руским медијима.
„Администрација Јутјуба редовно прибегава цензурирању садржаја објављених на налозима руских медија под формалним изговорима. Раније је сајт за видео хостинг више пута наметао ограничења на званичне налоге и материјале руског издања ‘РТ’“, додаје се у саопштењу.
Такође се подсећа да се због таквих радњи интернет ресурс може препознати као умешан у кршење основних људских права и слобода и укључи на одговарајући списак. После тога, ресурс ће добити упозорење у случају чијег неизвршења је предвиђено потпуно или деломично блокирање.
Уколико Гугл занемари захтев за деблокирање канала „РТ-а“ на Јутјубу, прети му казна од милион рубаља, а ако то поново одбије – до три милиона.
У уторак је главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије „РТ“ Маргарита Симоњан објавила је да је Јутјуб избрисао два немачка канала „РТ-а“ без могућности поновног активирања. Гугл је саопштио да је затворио канале због „кршења услова услуге“. Симоњанова је напоменула да ова правила Јутјуба „нигде нису прописана“ и назвала поступке видео хостинга правом објавом медијског рата Русији од стране Немачке.
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
РУСИЈА
Посланица Думе о укидању канала „РТ“: Понашање Запада у духу Орвеловог „министарства истине“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала