- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Уништава телекомуникационе системе за само 10 секунди: Шта ће све моћи ново кинеско моћно оружје

© AP Photo / Ng Han GuanКинеска ракета ДФ-21Д
Кинеска ракета ДФ-21Д - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Кинески научници планирају да развију хиперсонично оружје које би, по достизању циља, ослободило интензиван електромагнетни импулс (ЕМП) који би био у стању да искључи комуникациону и енергетску инфраструктуру.
Реч је о развоју хиперсоничне крстареће ракете домета 3.000 километара, која може да лети шест пута брже од брзине звука. Том брзином пројектил би стигао до циља за само 25 минута.
Уз то, кинески научници желе да ово ново оружје учине мање видљивим радару.

„Детонација пројектила изнад мете не би угрозила животе људи, али би јаки електромагнетни таласи изазвали спаљивање кључних електронских уређаја у кругу од два километра“, истиче научник Сун Женг са Кинеске академије за лансирну технологију летелица у Пекингу.

Како пише „Саут чајна морнинг пост“, ране верзије електромагнетног оружја захтевале су нуклеарне бојеве главе за генерисање електромагнетног импулса, а то је био и њихов ограничавајући фактор, али би хиперсонично ЕМП оружје користило хемијски експлозив уместо нуклеарне експлозије.
Хемијска експлозија би сабила електро-магнет познат као генератор компресије протока и тако би се из енергије удара произвели кратки, али изузетно моћни удари микроталаса.
Не-нуклеарна ЕМП бомба обично је тешка и незграпна јер мора да носи велику количину батерија које складиште довољно електричне енергије да изазову експлозију. Таква бомба се обично испушта из авиона.
Још 2017. године, САД су размишљале о употреби велике крстареће ракете са главном главом ЕМП за парализовање нуклеарних објеката Северне Кореје. Али план није спроведен због страха да би Северна Кореја могла да открије надолазећу ракету и одговори нападом, вероватно нуклеарном.
Сун и његове колеге, међутим, тврде да би највећа предност њихових крстарећих ЕМП пројектила била у томе што непријатељ не би ни знао да долази.
Када неки објекат лети ваздухом при хипербрзинама, молекули ваздуха се јонизују топлотом и тако формирају танак слој плазме на површини тог објекта. Тај плазма плашт може апсорбовати радарске сигнале, али не може све.
Да би постигли свеобухватно прикривање од радара, Сун и његов тим претворили би топлоту око пројектила (обично на температурама изнад 1000 степени Целзијуса) у електричну енергију и користили ту електричну енергију за напајање бројних генератора плазме постављених у различитим деловима пројектила.
Самостални кинески стручњак из Нанђинга рекао је да је идеја изводљива, јер се таква технологија већ користи за смањење отпора ваздуха или контролу лета током хиперсоничних летова.
Такође, кинески тим научника истиче да њихово ЕМП хиперсонично оружје не би имало ни батерију у себи, већ би користило супер кондензаторе чија је густина енергије 20 пута већа од густине батерија. Ови кондензатори би се пунили током лета, користећи енергију из истог извора као и управо поменути генератори плазме пројектила.
„Наше оружје могло би ослободити 95 посто укупне енергије за само 10 секунди, што погодује тренутном пражњењу које би покренуло електромагнетски импулс“, написао је тим у студији објављеној у кинеском научном часопису „Тактикал мисил технолоџи“.
Међутим, ово оружје је још у концептуалној фази, али Сун и његов тим верују да ће имати темељну улогу у следећој генерацији кинеског оружја, пренео је портал „Зимо“.
Нуклеарна подморница „Казањ“ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Смртоносно оружје: Амерички војни аналитичар упоредио руске и америчке подморнице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала