- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бечић: Реконструкција Владе један једини исправни пут

© FB/ Aleksa BecicАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Предсједник Скупштине Црне Горе и лидер Демократа Алекса Бечић поручио је да је једини пут реконструкција Владе, те да би све друго значило издају изборне воље грађана.
Бечић је казао да сви очекују стабилизацију парламентарне већине, те да ће и након евентуалне реконструкције, Влада Црне Горе поштовати споразум, који је претходио њеном изгласавању.
Он вјерује и да ће ускоро бити настављени разговори између представника странака власти и премијера.
„Један је једини пут, а то је реконструција Владе, све друго, улажење у неке друге аранжмане, значило би издају изборне воље грађана Црне Горе”, казао је Бечић и додао како се нада да ће брзо наредних дана почети дијалог премијера и представника парламентарне већине.
Предсједник Демократа истиче да је потребно да се уђе у процес реконструкције Владе како би је оснажили, стабилизовати парламентарну већину и јаче и одлучније кренули у нове реформске промјене.
„Реконструкција Владе, уз обавезу свих да наредни парламентарни избори буду кад има је и редован рок – 2024. године, јесу са становишта и мене као предсједника Скупштине и мене као пред Демократске Црне Горе. У свим претходним мјесецима сам се трудио да допринесем спуштању тензија како би се одустало од екстремно крајњих политичких позиција, било оних који су инсистирали на рушењу 42. владе и рушењу премијера Кривокапића, било саме владе и премијера, који су можда у једном тренутку можда сматрали да нема потребе за промјена“, казао је Бечић у емисији РТЦГ „Аргументи“.
Истакао је да је показана добра воља, склоност ка рационалним и разумним рјешењима, те да је Демократски фронт одустао од рушења Влада, а премијер изразио спремност да се уђе у процес реконструкције.
Подсјетио је да још три посланика ГП УРА који би требали да се изразе да ли су за реконструкцију.
На питање је ли раније требало ући у причу о реконструкцију, Бечић је казао да је рјешење у компромису и реконструкцији Владе и да ће резултати бити бољи, видљивији и снажнији што прије се то ријеши.
„У ових годину данас све је било могуће у црногорском парламенту, ми се сада учимо неким демократским лекцијама, које смо давно требали да научимо, али мислим да је ово добро за парламентарну демократију, Још раније је требало ући у овај процес“, додаје он.
Лидер Демократа истиче да никада неће давати допринос препуцавањима и поларизацији друштва.
„То је данас много сложенија улога и функција него што је била у неким другим раздобљима. Имате с једне стране 41 посланика власти из десет различитих политичких партија, неки су у међувремену постали независни посланици. Имате 35 посланика опозиције и пет посланика мањинских партија, значи 40 посланика опозиције. Имате експертску Владу, значајним дијелом нестраначку, Владу у којој не сједе представници највећег дијела парламентарне већине. Са четврте стране имате предсједника који долази из опозиционе партије. Моја улога је да будем једна врста баланса, да спустим лоптицу, а не да доприносим даљој поларизацији“, истакао је Бечић.
Кључни проблем нестабилне парламентарне већине су, каже Бечић, константни сукоби.
„Посљедњи састанак представника парламентарне већине, крајем јула, је завршен са закључком да су основа разрјешења ситуације да се два највећа субјекта у парламентарној већини усагласе око елементарних принципа како разријешити ову ситуацију и ићи напријед“, рекао је Бечић и додао да је током љета одговорност пребацивана на два највећа политичка субјекта.
Заједничко саопштење, казао је он, било је први корак ка разрјешењу политичке ситуације, а премијер је, како наводи, након тога показао добру вољу и оцијенио да је реконструкција владе добар пут да се заједнички оснажимо.
„Иако смо се у децембру залагали за другачији модел владе, данас када дигнемо руку и подржимо ову владу, ми ћемо бити на бранику и ми ћемо бити њени искрени подржаваоци. Демократе су један од ријетких субјеката који за ову годину није ничим није уцењивао и условљавао, иако смо појединачно најјача политичка партија“, поручио је предсједник Демократа.
За дијалог који слиједи, Бечић би оставио све оно што је анализа рада Владе, појединих министарства, чланова владе...
„Битно је да грешке нијесу плод лоше намјере, онда се оне увијек могу исправити. Имамо завидне резултате након годину дана - од економског и финансијског сектора, да ћемо имати економски раст од 13 посто, да имамо смањење дефицита БДП са 11 на 3 одсто, да имамо у посљедњим мјесецима суфицит у буџету, да имамо 600 милиона у трезору, да је смањено кредитно задужење, хеџинг, па ће ове године осам милиона мање бити исплаћено него што би било да није било тог аранжмана...“, навео је и подсјетио да се плате и пензије нијесу смањивале.
На питање о дијалогу представника Владе и појединих министарстава, Бечић је исказао увјерење да ће то тога доћи наредних дана.
„Вјерујем да ће се ти разговори наставити у наредним данима и да ће се отворити сва питања која су потреба и анализа досадашњег рада Владе и појединих министарства. Има простора да сви буду задовољни из тог процеса и дођемо до модела да оснажимо Владу и радимо у пуном капацитету.“
На питање новинара да ли ГО УРА својим ставом подиже себи политичку цијену, Бечић одговара:
„Нека грађани цијене о томе. Сваки посланик је битан, без ниједног од 41 се не може отворити парламентарна већина. Имате неке политичке субјекте, као што су Демократе и неке друге колеге, које ниједном за ових годину дана нијесу били дио проблема, и нијесу уцењивали и условљавали, него су се кретали ка неком курсу позитиве и који води ка стабилизацији парламентарне већине."
Бечић је више пута истакао да је једини пут реконструкција Владе.
„Све друго је улажење у неке аранжмане који нијесу плод изборне воље грађана. Сви други сценарији значили би издају изборне воље грађана, грађани желе стабилизацију унутар парламентарне већине и желе да они којима су указали повјерење, воде Црну Гору напријед и да наредне парламентарне изборе имамо 2024. Све друго је пут који води ка изневјереним очекивањима грађана“, казао је за предсједник Демократа.
Кад је у питању расподјеле министарских функција, Бечић је казао да је за то чуо само из медија и истакао да ће то бити предмет предстојећег дијалога.
„Ми комуницирамо, али смо у заједничком саопштењу навели да о тим питањима нијесмо разговарали, то треба да буде предмет договора предсједника Владе и парламентарне већине. Нема реконструкције Владе, у формално правном смислу, без предсједника Владе, он појединачно треба да предложи скупштини свако кадровско рјешење, а са друге стране реконструкције нема ни без гласова најмање 41 посланика у Скупштини“, истакао је предсједник Демократа и додао да је то двосмјеран процес и да о томе мора да се разговара.
„Имамо лепезу квалитетних кадрова, нијесмо заљубљени нити у једну позицију, да јесмо, другачије бисмо поступали посљедњих годину дана“, поручио је Бечић.
Казао је и да су спремни да, гдје заједнички процијене, њихов кадар и стручњаци дају допринос, а не да због позиције, како је навео, доводе у питање изборну вољу грађана.
Бечић каже да о мјестима потпредсједника са њим нико није разговарао, те да би добро било да Влада има три потпредсједника и да они имају и ресорна задужења.
„Сада када је, између премијера и два највећа парламентарна субјекта, постигнута сагласност о начелном концепту, имамо критику, онда помислим, нећу да вјерујем, да је некоме био циљ да Демократски фронт крене у рушење 42. Владе и премијера, па да се крене у неку нову политичку реалност, гдје би можда и мјесто премијера било на столу“, казао је Бечић.
По питању мањинских партија у Влади, Бечић је истакао:
„Ја сам 2019. саопштио да, по мом скромном суду, мањинске партије треба да буду дио сваке власти у Црној Гори, без обзира ко је творио. Ми смо показали отвореност ка мањинским партијама, ми творимо власт са албанским националним партија у Тузима, а из угла тадашње опозиције, ми смо једина партија која има парламентарни статус и у Тузима и у Петњици.“
Истакао је добре односе са Бошњачком странком, али и тежњу да се Влада оснажити са мањинским партијама.
Истакао је и да се грађански хабитус најбоље јача ако су мањинске партије дио власти.
„Споразум је свето писмо и закон за нас и тако ће остати у наредном периоду, сваки договор биће направљен на бази поштовања тог споразума, европског и евроатлантског пута Црне Горе и јаке добре и квалитетне регионалне сарадње“, казао је Бечић.
А на питање шта да грађани очекују ако се реконструише Влада, предсједник Демократа одговара:
„Пут у многи већу ефикасност и оперативност. Мислим да је бољи модел о којем сада говоримо и да ће то власт учинити функционалнијом, а грађани могу да очекују још боље резултате на пољу економске, финансијске и социјалне политике и борбе против организованог криминала и корупције.“
Како је навео споразум коју су потписали 8. септембра Кривокапић, Абазовић и он ни у једном дјелу не говори о експертској влади.
„Ми смо заједничком изјавом тада да политичка припадност не може бити политичка припадност лимитирајући фактор са учешће у Влади. Шта је то експерт у Црној Гори, ко је тај ко то одређује. Је ли то УРА или Демократе, наше колеге из УРА, инсистирају на нестраначкој влади а једини имају политичара у њој“, напоменуо је Бечић.
Он је казао да је нелогичност и то што се УРА залаже да члан једне странке уђе и у Тужилачки савјет, који је по Уставу ванстраначко стручно тијело, а смета им да представници политичких партија буду у Влади, што није логично.
Полиција на Дворском тргу на Цетињу 4. Септембра
 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РЕГИОН
Влада награђује полицајце који су били на Цетињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала