- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Ердоган: Куповина С-400 имала смисла, упркос трвењу у односима са Вашингтоном

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни системи С-400 "Тријумф" на Криму
Противваздушни ракетни системи С-400 Тријумф на Криму - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Куповина ракетних система С-400 од Русије имала је смисла, без обзира на настала трвења у односима Анкаре са Вашингтоном, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу за „Њујорк тајмс“.
„Ми сами себи купујемо наоружање“, истакао је Ердоган одговарајући на питања новинара прошле недеље на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН.
Ердоган је напоменуо да су право Турске на ово потврдили и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и бивши шеф америчке администрације Доналд Трамп. Како је навео, да је Вашингтон пристао да Анкари прода противваздушне ракетне системе „Патриот“, турско руководство „не би морало да набави С-400“.
На питање да ли су дејства Турске имала смисла, с обзиром на тензије које су уследиле у односима са Сједињеним Америчким Државама, Ердоган је одговорио потврдно.
„Мислим да је вредело. Јачамо своју одбрану онако како сматрамо да је потребно“, констатовао је турски лидер.
Истовремено, Ердоган је признао да су односи са Вашингтоном и даље принципијелно важни за Анкару.
„Турска има дугогодишње односе са Сједињеним Америчким Државама. Они ће јачати и потребно их је заштитити“, закључио је турски председник.
Москва је 2017. године потписала уговор о испоруци ПВО система С-400 Анкари. Турска је била прва земља НАТО-а која је ове системе купила од Русије. Одлука Анкаре изазвала је оштро негативну реакцију Вашингтона и алијансе у целини. Сједињене Америчке Државе не престају са покушајима да натерају Турску да одустане од руских система ПВО. Због чињенице да Анкара не подлеже притиску и не одустаје од С-400, Вашингтон ју је искључио из свог програма за производњу ловаца-бомбардера пете генерације Ф-35. Осим тога, Сједињене Америчке Државе су дуго претиле Турској увођењем низа једностраних санкција због куповине С-400, али нису журиле са тим, јер су се плашиле даљег заоштравања односа са кључним савезником у оквиру Алијансе, а Анкара је упозоравала да примену таквих ограничења неће оставити без одговора. У децембру 2020. године, Вашингтон је ипак увео рестриктивне мере.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
РУСИЈА
Ердоган поручио Америци: Нећемо посустати, настављамо куповину руских С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала