- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган о сусрету с Путином: Спремамо мапу пута за трајно решење проблема Идлиба

© POOL / Уђи у базу фотографија„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је током сусрета са руским лидером Владимиром Путином разговарао о „трајном и одрживом решењу“ питања сиријског Идлиба. Најавио је могућност сарадње с Русијом у изградњи нуклеарки, али и и војној области.
„Имали смо искрен и плодотворан разговор. Разговарали смо о томе да је дошло време за трајно и одрживо решење у Сирији, пре свега у Идлибу. Формулисаћемо мапу пута. Шефови дипломатија две земље и министри одбране ће радити на томе“, рекао је Ердоган турским новинарима у авиону на повратку из Сочија.
Како је рекао, са руским лидером је разговарао и о могућем учешћу Русије у изградњи још две нуклеарке.
„Имамо циљ да изградимо три нуклеарке. Питао сам Путина да ли преостале две можемо да изградимо заједно. Тада ћемо, уз нуклеарку ‘Акују’, имати три нуклеарне електране. Он је договорио: ‘Хајде да се позабавимо тим питањем’ “ , рекао је турски председник.
Ердоган је рекао и да постоји могућност за сарадњу с Русијом по питању војних авиона, мотора за те авионе, војних бродова и подморница.
„Процес набавке ПВО система С-400 се наставља. Такође смо размотрили како можемо да унапредимо сарадњу. На пример, шта можемо да урадимо на плану производње војних авиона и мотора за њих. Можемо да сарађујемо и у изградњу бродова, па и подморница. Надам се да ћемо и ту предузети заједничке кораке“, рекао је Ердоган, пренео је ТВ канал НТВ.
Једна од тема била је и сарадња у космичкој сфери, додао је председник Турске.
Позвао је Путина да ускоро дође у узвратну посету Турској.
„Његова реакција је била позитивна. Предложио сам и да се до краја ове године у Турској одржи састанак руско-турског Савета за сарадњу на највишем нивоу. И на то је позитивно реаговао“, закључио је турски председник.
Разговори председника Русије и Турске одржани су у среду у Сочију. Шефови држава разговарали су о актуелним билатералним питањима, као и о ситуацији у регионима од обостраног интереса за две земље: Сирији, Либији, Авганистану и Нагорно-Карабаху.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
РУСИЈА
Путин посаветовао Ердоганa да прими руску вакцину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала