Филхармонија у жалости: Мук због прераног одласка Ивана Тасовца /фото/

© Sputnik / Маша РадовићКњига жалости поводом смрти Ивана Тасовца у Београдској филхармонији
Књига жалости поводом смрти Ивана Тасовца у Београдској филхармонији - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Поводом изненадне смрти дугогодишњег директора Београдске филхармоније Ивана Тасовца, у овој институцији отворена је књига жалости, у коју ће имати прилике да се упишу колеге, пријатељи и поштоваоци Тасовчевог лика и дела.

Туга у згради Филхармоније

Јутро у згради Филхармоније почело је као и свако друго – пробом оркeстра. Али овог пута са великим болом и сузама у очима чланова ансамбла због губитка свог директора и колеге Ивана Тасовца.
© Sputnik / Маша РадовићКњига жалости поводом смрти Ивана Тасовца у Београдској филхармонији
Књига жалости поводом смрти Ивана Тасовца у Београдској филхармонији - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Књига жалости поводом смрти Ивана Тасовца у Београдској филхармонији
Како стоји у званичном саопштењу ове институције, гнушајући се форме, васпитано непослушан и истанчано безобразан до крајњих граница, Тасовац је задао такт који су заједнички следили више од двадесет година и остварили многе снове - у инат свима и упркос свему. Управо је то и био разлог да се редовна проба одржи без обзира на новонастале околности.
У предворју зграде на Студентском тргу отворена је књига жалости.

Слободан Накарада: Изгубио сам најближег пријатеља

Слободан Накарада, некадашњи в.д. директора Музеја савремене уметности чије је реновирање започето у време Тасовчевог министарског мандата, за Спутњик је изјавио да је Тасовац био један од његових најближих другова.
© Tanjug / ZORAN ZESTICМинистар културе и информисања Иван Тасовац
Министар културе и информисања Иван Тасовац - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Министар културе и информисања Иван Тасовац
„Музеј савремене уметности никада не би био завршен да није било Ивана Тасовца и његове енергије, помоћи и разумевања за све потешкоће које су постојале. Веома је важно нагласити да постоји неколико институција у Србији које су од европског значаја чак и светског, а мислим да је Београдска филхармонија одавно, са Иваном Тасовцем, постигла све оно што ниједна друга институција у Србији није. После губитка Ивана Тасовца нама остаје да оно што је он зацртао – а то је да Београдска филхармонија добије своју кућу - и остваримо. То му дугујемо“, подсећа Накарада.
Саговорник Спутњика видно потресен смрћу свога пријатеља истиче да је Тасовац био човек кога није било могуће не доживети као генијалца:
„Био је невероватно образован. Био је невероватан друг, а знам да је био и невероватан родитељ. Мислим да Тасу тешко ко може да опише пошто је био тако свестран, а све што је радио радио је на свој специфичан начин. На такав начин да су га цениле све институције блиске Београдској филхармонији, сви људи који се баве културом. Изгубили смо великог човека. Српска култура је изгубила много“.
Министар културе и информисања Иван Тасовац - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Ако не умете да сањате боље да се не бавите ниједним послом, говорио је Иван Тасовац
Иван Тасовац - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
ДРУШТВО
Преминуо Иван Тасовац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала