Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Измене Устава Србије: Мења се и Закон о референдуму

© Tanjug / TANJA VALICГласање на изборима у Србији
Гласање на изборима у Србији - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Референдум о изменама Устава Србије могао би да буде одржан месец или два пошто стигне званичан став Венецијанске комисије, који се очекује средином октобра. Али, препорука је да се пре изјашњавања грађана промени и Закон о референдуму.
Од увођења вишестраначја одржана су три референдума на републичком нивоу – 1992, 1998. и 2006. године. На четвртом би грађани требало да одлучују о Уставу. Он би морао да се одржи по новим правилима, изнетим у новом Закону о референдуму.
Рок за измену тог закона истекао је још децембра 2008. Радна група постоји од 2019, а конкретан Нацрт закона о референдуму и народној иницијативи добио је пре пет дана по хитном поступку, мишљење Венецијанске комисије.
„Нацрт Закона о референдуму у Србији је позитивна иницијатива, али је донет у журби. Позивамо да се усвоје нужна побољшања“, наводи се у мишљењу Комисије.
Иако не спори да Нацрт садржи позитивне новине, Венецијанска комисија, између осталог, препоручује да се јасније каже шта може на референдум, а шта не, хијерархијски ранг и дејство захтева за изјашњавање народа.
„Постоје и предлози за побољшање текста Нацрта закона, прецизност и јасноћу његових одредби. Министарство државне управе и локалне самоуправе је препоруке узело у разматрање. Највећи број њих свакако ће бити прихваћен и на одговарајући начин уграђен у постојећи текст“, истичу у Министарству државне управе и локалне самоуправе.
За шест невладиних организација неусвајањем европских препорука неће само остати несклад с међународним стандардима, већ ће се и знатно ограничити учешће грађана у одлучивању.
„Венецијанска комисија је такође указала на спорност намере да се грађани информишу и то да их Влада информише о томе који су разлози за и против прихватања референдумског питања, јер је спорно да то уопште ради Влада, то би требало да раде тела која спроводе референдум попут РИК-а“, сматра Немања Ненадић из Транспарентности Србија.
Стручњаци кажу и да су стандарди добре праксе да се правила усвајају много пре примене. У случају новог Закона о референдуму, то неће бити могуће – примениће се одмах по усвајању.
„Венецијанска комисија је спремна да прихвати ту брзину у доношењу закона под условом да закон заиста задовољава оне основне макар стандарде Венецијанске комисије. У овом поступку промене Устава нема финала и нема ничега без кључне речи грађана на референдуму – стари закон је превазиђен и он је из 1994. године, мењан 1998. године и нужно је да морамо донети у овом кратком периоду нови закон“, напомиње проф. др Владан Петров, професор Уставног права и члан Радне групе за израду акта о промени Устава, објавио је РТС.
Устав Србије - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
СРБИЈА
Измене Устава Србије: Пет великих промена
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Скупштина Србије подржала Предлог за промену Устава
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2021
Дачић: Референдум о промени Устава Србије можда на јесен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала