Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како су осујећене опасне намере Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Најважнији резултат компромиса постигнутог у Бриселу између Београда и Приштине везано за кризу на северу Косова јесте повлачење РОСУ јединица, али и упозорење Аљбину Куртију да нису прихватљиве било какве једностране акције Приштине, сматра Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ.
Дрецун је уверен да је компромис који је постигнут најбоље могуће решење у овом случају, али и да Куртија онемогућава да предузме неке будуће акције које је можда планирао на северу у скорије време.

Договор о таблицама спречио веће зло

„Могуће је да је овај договор спречио изазов који је могао да се претвори у сличну акцију Приштине, а везана је за рок који је Одбор парламента у Приштини дао тзв. влади Косова, да до 1. октобра уведе у систем наплате четири општине на северу. Ту је постојала опасност да они покушају да под тим окриљем опет изведу овакве акције на станицу Валач или на Газиводе, напомиње Дрецун.

Мислим, додаје Дрецун, да им је сада јасно да акције попут ове са таблицама, о којима смо ми иначе хтели да разговарамо на претходно одржаном састанку, али су они одбили, неће више проћи и да морају да се посвете разговору.

„Дакле, овај политички авантуризам Аљбина Куртија му је донео велики минус, јер коначно мора да прихвати да разговара. Епилог овог састанка у Бриселу је јасно упозорење Куртију да насилне акције Приштине нису прихватљиве нити наметање решења на штету српског народа, већ да се сви проблеми морају решавати за преговарачким столом, децидан је саговорник Спутњика.

Договор о повлачење РОСУ јединица, по речима Дрецуна, такође је порука Куртију да не предузима сличне акције на било ком другом делу Косова и Метохије у српским срединама.

Шта подразумева договор о стикерима

„Показало се да је овом дестабилизацијом ситуације на северу Косова до мере њеног пуцања, што је могло да довде до дефинитивног прекида преговора о нормализацији односа, Курти изгубио подршку и оних земаља које стоје иза једнострано проглашене независности Косова“, уверен је Дрецун.
Мирослав Лајчак долази у Патријаршију на састанак са патријархом Порфиријем - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
СРБИЈА
Договор у три тачке: Лајчак објавио закључке састанка Београда и Приштине
Наш саговорник сматра да је проблем око таблица, који је и био повод за цео проблем, решен на тренутно најбољи начин до постизања коначног решења.

„Ово што је сада договорено је заправо стварање услова да се кроз преговоре реши проблем таблица и у потпуности реши проблем слободе кретања. Стикери који су сада договорени су саставни део споразума о слободи кретања још од 2016. године. Али Приштина то није хтела да реализује, јер су хтели да нас ставе пред свршен чин и да нам наметну да прихватамо на територији централне Србије таблице које нису статусно неутралне, дакле, немају ознаку КС, него РКС — република Косово. То му је био циљ, јер је сматрао да ће на тај начин барем посредно добити признање независног Косова од Србије, истиче Дрецун.

Стикери, објашњава он даље, значе да неће бити скидања таблица које нису статусно неутралне са обе стране, већ ће преко ознаке бити прелепљен стикер, који ће прекривати део који није статусно неутралан.

Привремено решење

Политиколог др Дејан Вук Станковић такође сматра да је договор постигнут у Бриселу највише што смо могли да добијемо у овом тренутку.

„Договор који ће имати привремени карактер је тако конципиран да ниједна страна не буде до краја поражена. Србија је добила оно што јој је било најбитније, а то је да се уклоне РОСУ јединице са севера Косова, што олакшава живот Србима тамо, јер их доживљавају као претњу. Коначно решење око таблица ће бити очигледно ствар отвореног политичког процеса који ће се десити у недељама пред нама, каже Станковић.

Милован Дрецун указује и да је Србија својим дипломатским, али и свим другим средствима показала одлучност, што је очигледно у међународној заједници схваћено озбиљно, због чега је Приштина и отишла незадовољна са састанака, јер није очекивала да ће епилог бити овакав.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Росу се повлачи са Јариња и Брњака /видео/
„Овај споразум је битан и због чињенице да су европски посредници инсистирали да се сви постигнути споразуми до краја реализују, што буди наду да ће ЗСО коначно доћи на дневни ред и да ће Приштина бити принуђена да о томе разговара и да се та заједница формира“, закључује Дрецун.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала