- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Путин и Ердоган разговарали о војно-техничкој сарадњи и Сирији

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, разговарали су у среду о наставку војно-техничке сарадње двеју земаља, укључујући могућност проширења сарадње у вези са С-400 и другим областима, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Разговарали су о могућности наставка сарадње у области војно-техничке сарадње и наставка и проширења сарадње на С-400 и у другим областима“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, председници су разговарали и о могућности „производње неких компонената на територији Турске и помињали могућност сарадње у ваздухопловству“.
С тим у вези, Песков је подсетио да су „Американци искључили Турску из свог програма“ производње авиона Ф-35.
Портпарол, међутим, није дао конкретан одговор на питање да ли су председници разговарали о новим уговорима, међу којима и испорука авиона Су-35 Турској.

О нуклеарној електрани „Акују“

Путин и Ердоган на састанку у Сочију разговарали су и о изградњи нуклеарке „Акују“ и могућности изградње нових блокова, додао је Песков.
„Разматрали су велике пројекте на заједничком дневном реду. Пре свега, у питању су наставак изградње и завршетак првог енергетског блока ‘Акују’. Говорили су о могућој изградњи нових блокова и, уопште, о томе шта треба да се уради у смислу наше сарадње за сектор мирног атома у настајању и нуклеарне енергије у Турској“, прецизирао је Песков.
Он је нагласио да то „није само изградња једног или више блокова – на тај начин се у Турској ствара нови, напредни, високотехнолошки, чисти сектор економије у смислу свих зелених транзиција“.
„И Русија, наравно, помаже Турској у том погледу и намерава да додатно прошири сарадњу“, додао је он.

Договори о Сирији

Двојица председника потврдила су посвећеност раније постигнутим договорима о Сирији.
„Овде, нажалост, не могу да улазим у детаље. Немам такве информације. Али о тој теми се заиста разговарало. Потврђена је посвећеност раније постигнутим споразумима“, истакао је портпарол Кремља.
Како је навео, Путин и Ердоган су нагласили потребу за истеривањем терориста из Идлиба.
„Поновно је потврђена посвећеност раније постигнутим споразумима. Истакнута је потреба за њиховом реализацијом у смислу потискивања терористичких елемената из Идлиба, који су још увек присутни и који могу да представљају претњу и изводе агресивна офензивна дејства против сиријске војске“, рекао је Песков.
Разговори председника Русије и Турске одржани су у среду у Сочију. Шефови држава разговарали су о актуелним билатералним питањима, као и о ситуацији у регионима од обостраног интереса за две земље: Сирији, Либији, Авганистану и Нагорно-Карабаху.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала