- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Продат „Фриком“

© Sputnik / Маријана Колаковић„Фриком“ логотип
„Фриком“ логотип - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Компанија Фриком продата је британској фирми „Номад фудс“ (Nomad Foods).
Наиме, након што је добила сва регулаторна одобрења, „Фортенова група“ је довршила поступак продаје Пословне групе замрзнуте хране компанији „Номад фудс“.
На тај начин дошло је до закључења ове трансакције, која је и била најављена за треће тромесечје 2021. године.
„Пословна група замрзнуте хране обухвата ’Ледо плус д.о.о‘ у Хрватској, ’Ледо Читлук‘ у Босни и Херцеговини и ‘Фриком д.о.о‘ у Србији, као и неколико повезаних друштава на другим тржиштима југоисточне Европе и има портфолио брендова замрзнуте хране и сладоледа који су тржишни лидери и уживају високу препознатљивост међу потрошачима у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини, с традицијом дугом пола века“, наводи се у саопштењу „Фортенова групе“.
„Ова велика трансакција закључена је годину дана након што је у ’Фортенова групи‘ покренут процес продаје Пословне групе замрзнуте хране, упркос томе што је поступак спроведен у врло изазовним околностима пандемије. Пуно смо радили на томе и поносни смо на чињеницу да смо овом трансакцијом у потпуности испунили своје најважније циљеве. Постигнута цена од 615 милиона евра потврдила је вредност нашег бизниса, а истовремено смо у регион довели стратешког партнера који ће наставити да развија посао и да буде посвећен развоју култних ’Ледових‘ и ’Фрикомових‘ брендова. Такође, очекујемо да ће ’Номад фудс‘ бити важан пословни партнер регионалној малопродаји ’Фортенова групе у будућности“, рекао је Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора „Фортенова групе“.
Додао је да за њих 2021. постаје година трансформације.
„Не само да смо довршили рефинансирање и пренос ’Меркатора‘, где остварујемо планирану синергију, него смо и испунили планове у успешној летној сезони, а сада и завршили планирану продају Пословне групе замрзнуте хране, што је све резултирало тиме да ’Фортенова‘ има знатно снажнију капиталну структуру“, додао је Перушко.
Како је навео извршни директор „Фортенова групе“ за финансије „Џејмс Пирсон“, средства од продаје Пословне групе замрзнуте хране искористиће како би одмах отплатили дуг услед чега ће знатно смањити задуженост компаније.
„С обзиром на јасно и континуирано остваривање зацртаних циљева у 2021. години, ’Фортенова група‘ сада заиста може са самопоуздањем да гледа у будућност, јер ова трансакција с Пословном групом замрзнуте хране мења нашу финансијску позицију и капиталну структуру и омогућава инвестиције и раст наших врло снажних делатности у годинама које долазе“, поручио је он.
Подстимо, ову вест јутрос је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
„Наш највећи прерађивач смрзнуте хране је добио новог власника, купио га је највећи европски прерађивач смрзнуте хране“, казао је он тада, не откривајући имена компанија.
У питању је, додао је, инвестиција од више од 600 милиона евра.
„То значи нове инвестиције у сектор прехрамбене индустрије, то значи јако доброг стратешког партнера, који има тржишта која су неограничена. То је велика ствар у српској прехрамбеној индустрији“, најавио је он овог јутра Недомовић.

„Ко купи ’Ледо‘ и ‘Фриком‘ контролисаће тржиште региона“

Инвеститори који купе „Ледо“ и „Фриком“ стећи ће контролу над целим тржиштем региона, најавио је још прошле године оснивач консултантске компаније „Јаков Виктор“ Драго Муњиза, преноси Б92.
„Те компаније су златна кока бившег концерна ’Агрогор‘, а група која производи смрзнуте производе и група за производњу пића контролише преко 500.000 ‘фрижидера‘ у региону екс-Југославије. Зато, онај ко купи те две компаније, он контролише цело тржиште ли барем пола, ако купи само групу ’Смрзнуто‘“, казао је Муњиза.
Подсетимо, раније ове године већ је почело да се спекулише и шта би следеће могло да оде „на добош“. Тако је економски аналитичар Андреј Грубишић навео да би ускоро могло доћи и до продаје осталих фирми из „Фортенова групе“, те казао да би прва на реду могла бити „Јамница“.
Судски чекић и еври - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2021
Србија казнила хрватског гиганта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала