- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско-амерички преговори о стратешкој стабилности: Мало додирних тачака

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Русија и Америка су постигле „слаб напредак“ у преговорима о сајбер-безбедности, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„На основу онога што ми је познато доносим кратак закључак – то је слаб напредак, али и то је само по себи добро“, рекао је Рјабков након друге рунде преговора Русије и САД о стратешкој стабилности у Женеви.
Како је додао, засад постоји веома мало додирних тачака између Русије и САД о стратешкој стабилности.
„Упркос постојећим неслагањима, а има их много, постоји жеља и спремност да се настави са процесом, да се тачније дефинишу границе могућег и бар започне са дефинисањем додирних тачака којих је веома мало“, истакао је дипломата.
Према његовим речима, Русија и Америка су се договориле да формирају две радне групе за стратешку стабилност. Прва радна група ће се бавити принципима и задацима будуће контроле наоружања, а друга ће бити задужена за потенцијале страна у тој сфери, као и за њихове поступке који могу имати стратешки ефекат.
Такође је саопштио да ће билатерална саветодавна комисија Русија-Америка о Споразуму о стратешком офанзивном наоружању почети са радом у Женеви 5. октобра.
Европа и даље не реагује на предлог Русије о мораторијуму на распоређивање ракета средњег и кратког домета, оценио је Рјабков.
„Европским земљама је, судећи по свему, свеједно шта се дешава испред њихових врата“, констатовао је Рјабков, истакавши да и Вашингтон задржава негативан став према предлогу руске стране о мораторијуму.
Подсетимо, Русија и Сједињене Америчке Државе донеле су раније одлуку да продуже Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања под условима Москве.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2021
Ситуација у Европи је експлозивна — упозорава Шојгу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала