- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се то дешава на граници Азербејџана и Ирана

© AP Photo / Gregorio BorgiaИранска застава на окупљању у Риму у знак подршке протестима у Ирану
Иранска застава на окупљању у Риму у знак подршке протестима у Ирану - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
На граници између Азербејџана и Ирана приметно је погоршање ситуације последњих дана. Поред ратоборних изјава које стижу из Техерана дошло је и до пребацивања иранске војске на границу са северним суседом. Шта је узрок несугласица открива за руски портал „МК“ независни војни експерт за Блиски исток Јуриј Љамин.
Није тајна да је иранска војска пребачена северно од Техерана. Напротив, командант копнене војске Корпуса чувара исламске револуције (КСИР), генерал Мохамад Пакпур је објаснио разлог таквих акција.
„Нећемо толерисати присуство Израела у суседству“, рекао је он.
Какве сада везе има Израел? Од Азербејџана до Израела има стотине километара и неколико држава. Али, није све баш тако једноставно. Како је рекао Љамин, Азербејџан има дугогодишње везе са Израелом.
„Сви су могли да виде током прошлогодишњег рата у Карабаху да је азербејџанска војска користила израелске дронове, ракете, противтенковске ракетне комплексе и друго наоружање“, рекао је Љамин.
Заиста, према оцени експерта, јуришне беспилотне летелице су имале великог удела у победи Азербејџана. Притом, Азербејџан је имао мање шансе да добије турске дронове „барјактар“ него израелске вишенаменске летелице. Азербејџанска војска је имала око 120 дронова и више од 400 дронова камиказа израелске производње.
Баку је од Израела купио и беспилотне летелице „Аеростар“, „Орбитер 2М“, „Орбитер 3“, „Орбитер 1К“, „Хермес 450“ и „Херон 1“. Наравно, да је тако велика куповина настала после војно-политичког споразума.

„Азербејџан испоручује велике количине нафте Израелу. У Азербејџану раде израелске компаније. Према неким информацијама, израелске специјалне службе воде тајне операције против Ирана, између осталог и преко територије Азербејџана. И раније су се чуле из Ирана сличне оптужбе“, наставио је независни војни експерт.

То је већ озбиљан аргумент за Техеран који се са Израелом фактички налази у рату. Иран се плаши да ће Израел подићи утврђење на северу Ирана и уједно базу за обавештајну службу и специјалне операције, сличне оној, када је убијен легендарни ирански генерал Касем Сулејмани. Претпоставља се да је генерал у Ираку убијен помоћу америчког дрона. Међутим, у Техерану тврде да је и Израел умешан у ово убиство.
Нови израелски војник робот - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Нови војник-робот: Израел представио моћно оружје којим се управља на даљину /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала