- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Време и за е-фискализацију, држава улаже шест милијарди

© Sputnik / Рајко МартиновићФискални рачун
Фискални рачун - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
За привреднике без додатног трошка, за државу и њену Пореску управу боља контрола и увид промета у реалном времену, а за потрошаче могућност добијања електронског рачуна, посебно битног код куповине робе са гаранцијом, требало би да буду предности нове електронске фискализације, на коју би требало да се пређе 30. априла идуће године.
Тако, у најкраћем, новине у фискализацији види порески саветник Милан Трбојевић. Нови Закон о фискализацији ступа на снагу 1. јануара идуће године, а за примену новина привредницима је остављен прелазни рок од шест месеци, почев од 1. новембра ове године, како би се што лакше прилагодили новом моделу.

Е-фискализација за онлајн везу са порезницима

Од 2004. године и доношења првог Закона о фискaлизацији умногоме се променила и технологија и пословно окружење, па је после промена из 2012. дошло време и на прелазак на е-фискализацију, која подразумева коришћење електронских фискалних уређаја путем којих ће фирме бити у сталној, онлајн вези са порезницима.
За увођење тог модела држава је определила шест милијарди динара, како прелазак на електронске фискалне касе не би пао на терет привредника и фирми које у великој већини већ користе интернет.
Трбојевић за Спутњик напомиње да је држава најавила давање субвенција и то 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају у динарској противвредности. За субвенције за набавку потребне опреме привредници могу конкурисати од 15. октобра до 31. јануара.

Привреда неће бити на трошку

Тај новац ће, како је објаснио министар финансија Синиша Мали, бити директно уплаћиван сваком пореском обвезнику који ће тако покрити трошкове обезбеђења неопходног уређаја. Он је оценио да је нови систем јефтинији и флексибилнији, јер корисници као фискални уређај могу да користе и таблете, рачунаре, мобилне телефоне.
По речима Трбојевића, већина постојећих фискалних каса ће опстати јер ће моћи да се надограде, што неће бити могуће код најстаријих модела набављених на почетку фискализације, пре 15 година.

CC0 / / Електронске фискалне касе онлајн повезане са Пореском управом замениће постојеће
Плаћање на каси могло би да оде у заборав - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Електронске фискалне касе онлајн повезане са Пореском управом замениће постојеће

Фискални рачун купцу на имејл

Сликовито објашњавајући како ће то сада изгледати, он каже да ће када уђете у продавницу, као и до сада, постојати фискална каса, с тим што ћете добити могућност да вам не штампају фискални рачун, него да вам га пошаљу на имејл, уколико тако желите. Биће другачија форма фискалног рачуна. На њему ће бити кју-ар (QR) код и биће вероватно већег формата него садашњи због ставки које ће све садржати.
„Неће се више штампати фискални исечци, постојаће дневни електронски извештаји, неће бити утрошка траке за штампање рачуна. Предност привредника је што практично неће морати да раде сервис који је до сада био по закону обавезан и плаћала се казна уколико не буде урађен једном годишње. Сада ће то, практично, бити само онда када је уређај покварен“, напомиње Трбојевић.

Корист државе

Он указује и на корист државе од новог начина фискализације.

„Предност на страни државе је да ће имати много бољи увид практично, у реалном времену ће видети у ком сату колико куцате и малтене имати комплетан извештај нечије продаје тог дана. То је и била идеја да се побољша систем како би имали бољу контролу“, истиче наш саговорник.

На питање хоће ли то утицати на смањење сиве економије", како очекују у Пореској управи, овај порески саветник сматра да би прво требало видети како ће то све функционисати у пракси, али и додаје:
„Требало би да доведе, јер уколико они виде да неко не куца промет у ударним терминима када би нека делатност требало да га има, они ће просто ићи у контролу и то у циљану контролу. Ако привредник, односно фирма зна да ће лако бити ухваћена у преступу, онда они то неће радити. То је чак много бољи фактор него висина казне“, сматра Трбојевић.

Мање сиве економије

Он сликовито објашњава да ће с обзиром на онлајн евидентирање промета у реалном времену Пореска управа моћи да уђе у структуру пазара, колико је у ком тренутку куцано. Када види да у истој улици пет пекара, пет продавница брзе хране, небитно чега, бележи промет, осим једне, то ће бити сигнал да се крене у циљану инспекцију, истиче Трбојевић.
CC0 / Pexels / Бољи увид и контрола Пореске управе смањиће сиву економију
Мушкарац броји новац - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Бољи увид и контрола Пореске управе смањиће сиву економију
Смисао је, како истиче, да фискална каса буде повезана интернетом са Пореском управом.

„Не више преко мобилног оператера, јер то сада функционише путем картице као за мобилни која је емитовала лошији сигнал од ње. Са тим џи-пи-есом се комуницирало са Пореском управом. Пореска управа је тако долазила само до збирних података, односно до тога колики је био укупни пазар, али не и у реалном времену како би имала његову структуру“, напомиње овај порески саветник.

По оцени председника Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) Владислава Цветковића, ова мера је једна од кључних за сузбијање „сиве економије“ и заједно са е-фактурама представља један од стубова транспарентне економије и фер конкуренције.
Он сматра да ће то осим модернизације и дигитализације пословања, за привреднике значити вишемилионске уштеде и у времену и у новцу, које се односе на штампање и чување папира, контролних трака, архивирање документације.

Лакши увид и контрола

Директорка Пореске управе Драгана Марковић пак истиче да ће пријем података из фискалних уређаја на нови начин омогућити бољу анализу и лакше уочавање неправилности у раду пореских обвезника, али и нове начине контроле издавања фискалних рачуна.
Валидност рачуна биће, како напомиње, проверавана једноставним скенирањем кју-ар кода на рачуну, а моћи ће да га провере не само инспектори Пореске управе, већ и сви купци у малопродајним објектима по добијању фискалних исечака. А то доприноси поштовању пореских прописа и смањењу „сиве економије", истиче Марковић.
А Трбојевић указује на још једну предност е-фискализације када је потрошач у питању:
„Моћи ће да добије рачун у електронској форми, што значи да након годину дана он неће избледети као што се сада дешава, због чега тешко може да оствари право на гаранцију у случају да се производ поквари“, истиче он за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала