- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астрономи на прагу великог открића у сазвежђу Орион: У свемиру постоји планета са три сунца

© Фото : Youtube/APOD videos/PrintscreenПланета са три сунца у сазвежђу Орион
Планета са три сунца у сазвежђу Орион - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Астрономи су пронашли више доказа да у свемиру постоји јединствени систем - планета са три сунца. То је најређа врста планете у познатом универзуму, која се у исто време окреће око три звезде.
Ради се о звезданом систему познатом као GW Orionis или GW Ori, у сазвежђу Орион, удаљеном око 1.300 светлосних година од Земље.
У питању су три „прстена“ смештена један унутар другог, попут мете за стрељаштво.

Три звезде у центру система

У центру тог система смештене су три звезде, две су повезане у блиску међусобну бинарну орбиту, док се трећа окреће око њих у широком луку.
Системи са три звезде веома су ретки у свемиру, сматрају научници, јер до сада није откривен ниједан од њих.
Астрономи су установили, посматрајући га великим телескопом из пустиње Атакама у Чилеу, да су три прстена неусклађена, односно да орбита унутрашње звезде широко одступа од своје орбите.
Научници због тога верују да на орбиту звезде својом гравитацијом утиче „млада“ планета или планета која је тек у стварању, пише у научном раду објављеном у часопису „Астрофизикал џурнал летерс“.
Уколико се ова теза научника потврди даљим истраживањима, то би значило да је откривена прва планета у свемиру са три сунца.
Последње истраживање астронома, објављено у часопису „Месечник Краљевског астрономског друштва“ наводи нове доказе о постојању тог система у сазвежђу Орион.

Планета величине Јупитера

Научници су извели 3Д симулацију како би приказали начин на који се појављују мистериозне „грешке“ у прстеновима тог звезданог система, на основу посматрања других прстенова (или протопланетарних дискова) другде у свемиру.
Тестирали су две хипотезе: Или се „грешка“ у прстену формирала од обртног момента који производе три ротирајуће звезде у центру система, или се појавила када се планета формирала у једном од дискова.
Закључили су да нема довољно турбуленције у прстеновима како би хипотеза о обртном моменту била прихваћена. Њихов модел сугерише да у систему постоји планета величине Јупитера, или чак можда више планета.
Међутим, према њиховом прорачуну, хипотетички посматрач са ове планете не би видео три сунца на небу. Две звезде у центру система круже у тако блиској орбити да би се на небу појављивале као једно велико сунце, док би се треће видело како кружи око њих, пише „Лајвсајенс“.
Црна рупа у свемиру – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астрономи пронашли огромну шупљину у свемиру
Ултраљубичаста светлост Сунца - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Руски научник открива која је права боја Сунца
Сјајна звезда на ноћном небу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Необично јако светло указало се на небу пре 900 година, тек сада је откривено шта је узрок
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала