- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ почео испоруку гаса преко Србије и у Хрватску

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Руски „Гаспром“ саопштио је да је поред Мађарске од данас почела испорука гаса преко „Турског тока“ и у Хрватску.

„Почела је испорука руског природног гаса у Хрватску по новој маршрути преко гасовода ‘Турски ток’ и националних гасовода Бугарске, Србије и Мађарске“, наводи се на Телеграм каналу компаније „Гаспром“.

Претходно је саопштено да је данас ступио на снагу уговор између „Гаспрома“ и мађарске енергетске компаније „МВМ“ у складу са којим ће Будимпешта у наредних 15 година сваке године испоручивати 4,5 милијарди кубних метара гаса овим гасоводом.
Одмах након пуштања гаса Мађарској преко „Турског тока“ огласила се прес-служба компаније „Оператор ГТС Украјине“ саопштивши да је „Гаспром“ обуставио транзит гаса преко украјинске територије.
Подсетимо, Мађарска је потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су подржали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова.
Након закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике. Мађарска је реакцију Кијева окарактерисала као мешање у унутрашње послове.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
РУСИЈА
Мађарска ће добијати гас преко Србије, Украјина бесна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала