- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови хладни рат почиње у Јужном кинеском мору

© AP Photo / Charles DharapakЈужно кинеско море
Јужно кинеско море - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Сучељавање Кине и САД у Јужном кинеском мору прети да прерасте у нови Хладни рат, пише бечки „Стандард“.
Повлачење америчке војске из Авганистана, потписивање пакта АУКУС, све то јасно показује да се САД окрећу према Азији, али ти кораци још нису утицали на планове Пекинга, пише ауторка „Стандарда“ Ана Завертал, иначе стручњак са Института за Европу и Азију Универзитета Хајделберг у Немачкој.

АУКУС окренуо односе САД и ЕУ наглавачке

„Још у јуну председник САД Џо Бајден и председавајућа Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавили су формирање Савета за трговину и технологије. Тада су односи Брисела и Вашингтона били добри, али су потом САД, Аустралија и Велика Британија закључиле пакт АУКУС и све се окренуло наглавачке“, пише Заверталова.
Као резултат тог договора пропао је договор Аустралије и Француске о куповини подморница, вредан више милијарди евра. То није изнервирало само Париз, већ и Брисел, контроверзни пакт изазвао је забринутост и у Русији, која је захтевала додатне информације, пише „Стандард“.
Како додаје ауторка, у Међународној агенцији за атомску енергију навели су да ће контрола над атомским подморницама, које Аустралија треба да добије од САД, бити веома комплексна, јер Аустралија није нуклеарна сила.
Кина је већ назвала пакт „прикривеном претњом миру у региону“.
„Ипак, за САД је АУКУС веома важан. Кина се одавно наоружава у рејону Индијског и Тихог океана, док Америка за тим заостаје. Вашингтон је забринут због интереса Пекинга у Јужном кинеском мору, где се спрема нови Хладни рат, као и због тајванског питања“, пише ауторка „Стандарда“ и додаје да Кина сматра острво својом провинцијом и да су само у 2020. години кинески борбени авиони 380 пута ушли у ваздушни простор Тајвана.
„Стручњаци страхују да Кина планира инвазију у наредним годинама. Истовремено, АУКУС није много утицао на намере Пекинга. Стручњаци су убеђени да се Кина у томе може задржати само ако схвати да ће инвазију пратити оштра реакција, прекид дипломатских и економских односа, а не неколико резолуција УН“, пише бечки лист.

Први од многих потеза којима САД желе да задрже Кину

АУКУС је само први од многих америчких потеза којим желе да задрже Кину, наводи „Стандард“.
„То показује да су земље потписнице спремне да плате економску цену како би заштитиле своје вредности и стратешке интересе. При томе, земље јужне Азије налазе се у веома сложеном положају. Због копнених и морских граница са Кином, приморани су да се слажу са амбициозном светском силом и не могу је изазивати. С тим у вези, америчке дипломате наглашавају да АУКУС ни на који начин не доводи у питање постојање Асоцијације држава југоисточне Азије“, подвлачи ауторка „Стандарда“.
Бечки лист наводи да ипак САД јасно стављају до знања да је њихов „заокрет према Азији“ озбиљна иницијатива.
„Бајден је то показао повлачењем трупа из Авганистана. Није искључено да ће Американци почети да склапају савезе са „нетрадиционалним партнерима“ у региону, односно Вијетнамом и Сингапуром. Велико питање је следеће: „Хоће ли Бајден проширити сарадњу са земљама које нису потписале заједнички одбрамбени пакт са САД?“. У сваком случају, Европа је престала да буде „центар моћи“ и сада будућност припада Азији, наглашавају стручњаци“, закључује бечки „Стандард“.
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
СВЕТ
Нож у леђима НАТО-а, понижење Европе и напад на Кину: Чему служи АУКУС?
Кина САД - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СВЕТ
Америчка стратегија сузбијање Кине: Нашли нове савезнике — ЕУ И Француска су само уљези
Говорница у конференцијској сали у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
СВЕТ
Шта после „ножа у леђа“ Француској: Дубока криза међу НАТО савезницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала