- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови рекорд цена гаса у Европи

© Sputnik / СтрингерГасно чвориште у Украјини
Гасно чвориште у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Цене гас у Европи данас су обориле нови рекорд – за хиљаду кубних метара потребно је 1.200 долара, показују извештаји са берзе.
Новембарски фјучерси у хабу ТТФ у Холандији (најликвиднијем у Европи) достигли су 1199, 44 долара за хиљаду кубних метара. Јуче је цена гаса била 1.100 долара за хиљаду кубних метара.
Подсетимо, цене гаса у Европи нагло су порасле последњих недеља. Почетком августа процењена цена најближих фјучерса према холандском ТТФ индексу износила је око 515 долара за хиљаду кубних метара, а до краја августа тај показатељ се приближио цифри од 600 долара.
Експерти наводе да је раст цена фјучерса за гас у Европи повезан са неколико фактора: ниским нивоом попуњености европских подземних складишта гаса, ограниченом понудом главних добављача и великом потражњом природног течног гаса у Азији.
Томе треба додати и информацију да је проток гаса кроз гасовод „Јамал-Европа“ јутрос смањен три пута.
„Гаспром“ је саопштио да испуњава све обавезе по питању испорука у Европу, а смањење протока кроз гасовод „Јамал-Европа“ је привремено и повезано са једним од клијената.
О томе да ли Европи прети енергетско сиромаштво у емисији Енергија Спутњика разговарали су стручњак за енергетику Јелица Путниковић и Жељко Марковић, лидер за енергију и ресурсе у компанији Дилојт Србија.
Седиште   ЕУ у  Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РУСИЈА
„Богате земље плаше се мраза и беде“: У Европи нашли кривца за енергетску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала