Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић са Боцан-Харченком о споразуму из Брисела: Не може више бити речи о тзв. реципроцитету

Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком о последњој рунди разговора Београда и Приштине у Бриселу и постигнутом договору о деескалацији на северу Косова и Метохије.
Новим споразумом примењиваће се оно што је договорено 2016. године, што значи да више не може бити речи ни о каквом тзв. реципроцитету, већ испуњењу споразума, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.
Петковић је оценио да је у четвртак у Бриселу постигнут споразум којим можемо бити задовољни.
„Најважнија је чињеница да је сачуван мир у нашој јужној покрајини, да је договорено повлачење јединица РОСУ са севера Косова и Метохије и долазак Кфора, у складу са резолуцијом 1244. Такође, заштићена су возила са регистарским ознакама српских градова на КиМ, које се више неће скидати, нити ће моћи да се насилно намећу пробне таблице са статусним ознакама Приштине, што ће омогућити слободу кретања, а договорени стикери почеће да се примењују од понедељка“, рекао је Петковић.
Он је нагласио да је од посебног значаја чињеница да јучерашњим споразумом почиње испуњавање свих до сада постигнутих договора у Бриселу.
„То ће се након споразума око регистарских ознака, у првом реду односити на формирање Заједнице српских општина која ће бити прва тема наредног састанка у Бриселу“, навео је Петковић.
Додао је да је српска делегација инсистирала и на случају Ивана Тодосијевића, где је прекршен Бриселски споразум у тачки 10 по питању присуства двоје српских судија у поступајућем већу, што је у свом саопштењу јасно нагласила и ЕУ.
Петковић је захвалио руском амбасадору на подршци и на том што је обишао Јариње и Рашку, што је, каже, такође у моралном смислу охрабрило српски народ, који је био окупљен на административним прелазима како би бранио право на слободу кретања.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Росу се повлачи са Јариња и Брњака /видео/
Министар Стефановић и руски амбасадор Боцан-Харченко обишли административну линију  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
СРБИЈА
Министар Стефановић и руски амбасадор Боцан-Харченко обишли административну линију
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала