- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Потресна прича брата страдалог младића: „Американци га згазили као бубу, тражили смо тело два дана“

© AP Photo / AP PhotoАмерички транспортни авион који је евакуисао Авганистанце из Кабула
Амерички транспортни авион који је евакуисао Авганистанце из Кабула - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Заки Анвари, млади авганистански фудбалер, доживео је трагичну смрт под точковима америчког авиона у који је покушао да се укрца након талибанског преузимања власти, с намером да побегне из државе. Његов брат тражи правду за Закија и оптужује Америку.
Заки је страдао под точковима теретног авиона, једног од последњих који је одлетео из Кабула.
Његов брат Хаџи Ахмед Закарија је навео да је породица Анвари размишљала о томе да сина Назира Кана пошаље на аеродром, али је Заки на крају самоиницијативно отишао.
„Мајка га је звала, тражила је од њега да се одмах врати кући. Он је мислио да је пронашао шансу да побегне из државе... Спустио је слушалицу...“, навео је Закарија. –
Хаос је владао у граду тих дана, каже Хаџи и потом преноси језиве детаље.
„Породица је добила позив са Закијевог мобилног телефона 15 минута после последњег разговора. Страни глас је рекао да је Заки мртав. Отишли смо на аеродром, окупили пријатеље, цела породица је тражила Закијево тело све до ноћи. Молили смо, преклињали, чак смо упадали у амбулантна возила и тражили од Американаца да нас одведу до његовог тела, али чак ни доктори нису могли да прођу. Два дана касније смо пронашли Закијево тело“.
Закарија је оптужио америчко особље на аеродрому да је дозволило ниво хаоса који није забележен у остатку града.
„Американци су мог брата згазили као бубу. Остале људе су третирали као животиње, пуцали су у гомилу. Зашто? Они нису били ту да избаве било кога, само су се забављали... Желимо да Вашингтон спроведе истрагу о тим војницима који су се понели ужасно. Не могу да им опростим, желим правду, нико не би требало да изгуби ближње своје како смо ми изгубили Закија“, истакао је Закарија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала