- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Заменик председника Ирана за Спутњик: Повећаћемо обогаћивање уранијума али нећемо развијати оружје

© AFP 2022 / JOE KLAMARЗастава Ирана
Застава Ирана - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Иран ће наставити да обогаћује уранијум и повећаће ниво обогаћивања до дозвољеног лимита у оквирима Међународног споразума и гарантује да неће развијати нуклеарно наоружање, изјавио је заменик председника Ирана и председник Организације за нуклеарну енергију Ирана Мохамед Еслами је у ексклузивном интервјуу Спутњику
Еслами је такође објаснио у чему се састојао недавни конфликт са Међународном агенцијом за атомску енергију и зашто Иран сматра да је неконструктиван извештај који се односи на мониторинг камера у нуклеарном погону ТЕСА у Караџи.
Поред тога, оповргао је информације и о томе да је на три објекта у Ирану пронађена велика количина честица урана антропогеног порекла о којима није обавештена Међународном агенцијом за атомску енергију (International Atomic Energy Agency, IAEA).
Када сте постали председник Организације за нуклеарну енергију Ирана, које сте видели сфере или правце које је потребно променити?
Ирану је сада јако потребна електрична енергија. Ми смо због тога као циљ поставили да задовољимо 50 одсто потреба земље, што износи 10-15 хиљада мегавата електричне енергије нових нуклеарних електрана укупног капацитета осам хиљада мегавата. То је сада главни циљ Организације за нуклеарну енергију Ирана. Други приоритет Организације је развој производње радиофармацеутских лекова и развој радио таласа. Данас се ти производи нуклеарне енергије морају активно користити у нашој медицини, гранама индустрије, пољопривреди и екологији.
Да ли сматрате да би свака земља требало да има приступ и могућност производње нуклеарне енергије?
Наравно, све земље имају потпуно право да користе напредне нуклеарне технологије, то право је загарантовано и повељом Међународне агенције за атомску енергију. Штавише, Агенција би требало да стимулише земље да развијају пројекте из области нуклеарне енергије и да помажу земљама искуством па и технологијама.
Како се променила нуклеарна енергетика Ирана? Шта је она пружила земљи? Нуклеарни програм Ирана се већ много година у вестима појављује само у негативном контексту.
Практично већ 40 година се напредак Ирана у било којој области суочава са неправедном и оштром критиком Запада. То се не односи само на нуклеарну енергију. Запад не може да дозволи да друге земље имају приступ напредним технологијама у енергетици. Они сматрају да сва достигнућа и открића у овој области морају бити искључиво под њиховом контролом. Иран је богата земља и то не само природним ресурсима, већ и великим људским потенцијалом. Захваљујући томе Иран је могао потпуно да локализује знање о развоју нуклеарне енергије, самостално развија нуклеарне технологије и направи своју научну базу нуклеарне енергетике. Успели смо да изградимо прву нуклеарну електрану помоћу руских експерата, односно да привучемо пажњу страних инвестиција у тој сфери, пређемо довољан ниво употребе нуклеарне енергије како бисмо задовољили потребе становништва земље, како у гориву, тако и у области радиоактивних изотопа и развоја нуклеарне медицине. Притом, Иран је већ 50 година члан Међународне агенције за атомску енергију и за то време се само наша земља напада и подвргнута је различитим измишљотинама у сфери нуклеарне енергије.
Какве планове има Иран за развој нуклеарне енергије? Да ли ћете повећати капацитете за обогаћивање уранијума? До ког нивоа Иран планира да обогаћује уранијум?
Иран ће деловати у оквирима Међународног споразума чији је члан. Иран се обавезује да не развија и не шири нуклеарно оружје и поштоваће Међународни споразум. Поред тога, сагласно закону Исламске републике и фетве, правне одлуке, Врховног лидера Ирана, забрањена је производња нуклеарног оружја. Наш нуклеарни програм има искључиво мирнодопски карактер и ми ћемо обогаћивати уранијум до нивоа да не пређемо дозвољене границе (праг обогаћивања уранијума у војне сврхе је 90 одсто).
Како коментаришете изјаву генералног директора Међународне агенције за нуклеарну енергију о томе да је на територији Ирана пронађена велика количина честица уранијума антропогеног порекла на три локације, о којима није обавештена Агенција?
Нажалост, те лажне информације активно шире чланови терористичке организације, који се сада крију у европским државама (представници Муџахедин Халк покрета). Они стално покушавају да представе неку лажну документацију, наводно, сателитске фотографије, чија аутентичност није потврђена. Фотографије су направљене још 1990-их година, а говоре да су нове. Међународна агенција за атомску енергију као међународни орган не би требало да прихвата ове трикове и постане марионета у рукама ове терористичке организације.
Иран и Русија одавно сарађују у области нуклеарне енергије. Која су главна питања на дневном реду?
Најважније питање је пројекат нуклеарне електране „Бушер“ која се састоји из три блока. Први блок је већ изашао, да тако кажем, у независну орбиту производње. Сада је на дневном реду нови уговор за одржавање два друга блока капацитета 1.700 мегавата.
Ирански председник Хасан Рухани у иранској нуклеарној електрани Бушер - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
„То раде само земље које праве нуклеарну бомбу“: Шеф Агенције за атомску енергију о Ирану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала