- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од монголског насеља до „срца губерније“: Упознајте Саратов /видео/

© Sputnik / Валерий МельниковОбала Космонаута у Саратову
Обала Космонаута у Саратову - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Пратите нас
Саратов је руски град који лежи на десној обали Волге, у подножју три планине. Спада међу 20 највећих градова у Русији, а одавно је постао локални центар економије и индустрије са дугом историјом.
Много пре оснивања Саратова на том месту је било насеље Златне Хорде које се звало Увек или Укек који је у то време био развијен.
Саратов је осниван 1674. године по указу цара Алексеја Романова. То је била одбрамбена тврђава на југу Русије.
У Саратову живи много потомака Немаца. Ти крајеви су дуго били практично ненасељени, док Катарина Велика није наменила ту земљу за стране колонисте, од којих су многи дошли са немачких територија.
У Саратову је 1885. године отворен први јавни музеј уметности у Русији. Данас се зове Саратовски музеј уметности „А.Н. Радишчев“. Данас музеј броји око 30.000 експоната.
Симбол града је и затворена пијаца, стара преко 100 година.
Град је познат по саратовској хармоници која је специфична по томе јер поседује мала звонца која дају посебан звук инструменту. На тргу Киров у Саратову налази се споменик Саратовској хармоники – још једном симболу града.
У Саратову је од 1887. до 1908. постојала железница коју су вукли коњи и служила је као јавни превоз до појаве трамваја. У вагону су се возила 24 путника.
Саратовски лимунариј је јединствено место у коме се узгаја више од 30 сорти цитруса. Посетиоце дочекује невероватан мирис тропског воћа, али и мачке, зечеви, игуане, егзотичне рибе које ту живе.
У Саратову се школовао легендарни Јуриј Гагарин. Ту је похађао техничку школу. Након лета у свемир 1961. Гагарин се приземљио у Саратовској области. У част тог догађаја обала у граду је добила име Обала Космонаута.
У Саратову постоји и аеродром „Гагарин“ у чијој је згради смештен Музеј космонаутике. Ту се налази, између осталог, модерна инсталација у облику сјајне кугле у сред ражаног поља која подсећа Гагаринову на летелицу „Восток“.
Испред аеродрома налази се права свемирска летелица „Фотон“, идентична „Востоку 1“ на којој је Гагарин слетео у Саратовску област.
Велики Новгород - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РУСИЈА
Господин Велики Новгород – колевка руске државности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала