Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јединице Росу повукле се са Јариња и Брњака /видео/

© Tanjug / Aleksandar NiciforovicЈариње
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Пратите нас
Јединице косовске специјалне полиције Росу повукле су се са административних прелаза Јариње и Брњак сходно договору Београда и Приштине постигнутом у четвртак у Бриселу.
Специјална јединица Росу прво се повукла са Јариња, а потом и са административног прелаза Брњак код Зубиног Потока. На прелазима су остали припадници Кфора.
Такође, готово сви Срби који су 13 дана протестовали на Јарињу и Брњаку разишли су се са административних прелаза, пренео је Косово онлајн.
Како је известио Танјуг, повлачење је протекло без инцидената, а Срби окупљени на Јарињу су приштинске специјалце испратили звиждуцима и скандирањем „Србија, Србија“.
Припадници Росу су повлачење са Јариња започели око поднева, пошто су Срби уклонили барикаде на путу, али су застали јер им је засметало што је на једном камиону поред пута био истакнут транспарент са поруком „Добродошли у Заједницу српских општина“.
Транспарент је постављен како би се скренула пажња јавности да Приштина дуже од 100 месеци не спроводи споразум о формирању Заједнице српских општина.
Приштински специјалци су, чак покушали да дођу до власника камиона и нареде му да уклони транспарент и ситуација је у том тренутку била веома напета.
Ипак, када припадници Росу нису успели да остваре своју намеру, вратили су се педесетак метара назад и прекинули повлачење.
Нешто касније камион са транспарентом је одвезен према Лепосавићу, а тек нешто пре 15 сати, након учесталих телефонских разговора које су обавили, припадници Росу су у колони напустили административни прелаз Јариње.
Припадници Кфора стигли су на административне прелазе Јариње и Брњак око 9 сати и од тада су надгледали ситуацију. То подручје надлетали су њихови хеликоптери, али нису реаговали, иако је у једном тренутку изгледало да би ситуација могла да измакне контроли.
Војници Кфора наставиће наредне две недеље да патролирају у околини Јариња и Брњака у формацијама од по 20 војника, међу којима су најбројнији припадници пољског контингента.
Подсетимо, према договору Београда и Приштине постигнутом у четвртак у Бриселу, договорено је да се специјалне полицијске снаге Росу и српске барикаде склоне са тих административних прелаза, као и да се повлачење оконча данас, најкасније до 16 часова.

Вучић: Задовољан сам што се Росу повукао и што имамо мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је задовољан што су се јединице специјалне полиције Росу повукле са административних прелаза Јариње и Брњак и што се одржао мир.
„Срби су задовољни што су се Росу повукле. Било је и данас напето и малтретирање наших људи, те склоните један камион, те други... Готово до краја рока су чекали, али напустили су прелазе. Видели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су Росу напустиле север, где није требало ни да долазе“, рекао је Вучић.
Вучић је додао да су, поред државе Србије, Кфор и НАТО снаге једина стварна заштита Срба на северу Косова и Метохије.
Председник Србије је за ТВ Прву истакао да за Београд нема лаког споразума, јер не постоји ништа што је за нас лако, будући да, реално, од 1999. немамо фактичко присуство на Косову и Метохији.
„Имали смо погром 2004. године, када смо ћутали, сакрили се испод стола док су нам рушили цркве и манастире, а наше руководство се свађало ко је крив. Прогласили су независност 2008. коју је признало 90 најмоћнијих земаља запада. Од тада се трудимо да држимо нос, ако не можемо уста, изнад воде, да чувамо мир, стабилност и безбедност за наше људе на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.
Вучић је додао да су, поред државе Србије, Кфор и НАТО снаге једина стварна заштита Срба на северу КиМ.
На констатацију новинара у Дубаију да Срби нису имали превише користи и заштите од стране Кфора на КиМ, Вучић је рекао да Срби не воле превише Кфор због НАТО бомбардовања, али да је то једина заштита за њих.
„Уз то што знају да ће ако крене неки озбиљнији напад на Србе реаговати Србија, једина стварна заштита у свом тренутку јесте Кфор и НАТО снаге, били су раније и Руси па су се повукли 2000. године, и колико је могуће (Кфор и НАТО) коректно обављају свој посао“, навео је Вучић, а пренео Танјуг.
Војник КФОР-а на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
СРБИЈА
Кфор распоредио јединице на Јарињу и Брњаку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала