- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Апсолутно зло“: Откривено 3.000 свештеника педофила у француској католичкој цркви

CC0 / Unsplash/Shalone Cason / Католички свештеник
Католички свештеник - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Око 3.000 католичких свештеника сексуално је злостављало децу у Француској у последњих неколико деценија, рекао је Жан Марк Сов, председник независне комисије која истражује педофилију у Католичкој цркви у тој земљи.
Сов је открио тај податак само неколико дана пред објављивање извештаја комисије, написаног на 2.500 страна.
Сов, некадашњи потпредседник Државног савета Француске, на челу је независне комисије коју је 2018 године формирала Католичка црква како би истражила сексуалне злочине против малолетника у својим редовима.

Између 2.900 и 3.200 педофила, и то је „минималан број“

Комисија је, после истраживања архива широм Француске и разговора са жртвама и сведоцима, припремила извештај који ће бити представљен следеће недеље.
Жан Марк Сов рекао је француским медијима да је откривено између 2.900 и 3.200 педофила свештеника и других црквених службеника који су злостављали децу од 1950. године наовамо.
Додао је да се ради о „минималном броју“.
„Најстрашније за мене било је то што сам видео апсолутно зло - напад на физички и ментални интегритет деце - што се може назвати и као дело смрти које су починили људи чија је мисија да донесу живот и спасење“, рекао је он „Журнал ди диманшу“.

Деценије ћутања

Објаснио је и да је од педесетих до седамдесетих година 20. века „Католичка црква била потпуно равнодушна према жртвама“.
„Жртве нису постојале, дечја патња је игнорисана“, рекао је Сов и подвукао да је црква штитила себе и задржавала починиоце међу свештенством.
Поједини француски медији наводе да би број жртава могао да буде чак 100.000, што је 10 пута више него што је комисија проценила у марту ове године.
Католичка црква је суочена са великим бројем случајева педофилије, па је Ватикан пооштрио правила против починилаца, после независног извештаја који је показао да су високи званичници Католичке цркве игнорисали злочине против деце у прошлости, преноси РТ.
Католички свештеник - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Осам деценија пакла: Поражавајући резултати француске истраге о злостављању деце
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2019
Папа донео историјску одлуку о случајевима педофилије у Католичкој цркви
Часне сестре - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2020
Ужас у Немачкој: Часне сестре водиле децу свештеницима и моћницима који су их силовали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала